full screen background image

Autorităţile sucevene s-ar descurca greu în cazul unui accident aviatic precum cel din Apuseni

avion apuseni     Judeţul Suceava nu este pregătit să reducă efectele unui accident aviatic similar cu cel produs în munţii Apuseni.

Unul dintre motive ar fi că apelurile de urgenţă 112 nu sunt gestionate întotdeauna foarte bine pentru rapiditatea unor intervenţii montane.

Şeful Serviciului Salvamont din Vatra Dornei, Petrică Ariciuc, spune că operatorii telefonici solicită întâi informaţii interesante pentru Poliţie şi Jandarmerie, dar “uneori irelevante” pentru salvamontişti.

El a explicat că salvamontiştii au, în general, o privire de ansamblu aspra muntelui mult mai bună, ştiu să interpreteze coordonatele GPS şi să se orienteze în pădure.

“Dacă se prăbuşeşte un avion în Călimani, de la locul unde putem lăsa maşinile, până la victime, avem de mers pe jos cel puţin o oră” a menţionat Ariciuc.

În schimb, jandarmii se ghidează în zonele de munte folosind hărţi militare vechi de 40 de ani, pe care le-au actualizat.

Coordonatele GPS recepţionate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sunt materializate prin documentele operative.

Prefectul FLORIN SINESCU a hotărât trecerea pe hărţi a tuturor căilor de acces cunoscute, în vederea unor intervenţii eficiente în caz de dezastre.

Pe lângă drumurile naţionale şi judeţene vor figura inclusiv potecile montane cunoscute.

comments

comments




Leave a Reply

avatar