full screen background image

Bătrânii, speriaţi că li s-a tăiat din pensii

casa-de-pensii     Văzând că pe cuponul de pensii figurează sume mai mici decât de obicei, mulţi dintre pensionarii suceveni au intrat în panică, crezând că drepturile le-au fost diminuate.

Vârstnicii nemulţumiţi s-au adresat Casei Judeţene de Pensii, reprezentanţii instituţiei reuşind, în cele din urmă, să lămurească situaţia, explicând că acolo unde s-au constatat asemenea diminuări ale pensiei, acestea sunt urmare a expirării perioadei în interiorul căreia pensionarii au beneficiat de restituirea contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate, reţinute “ilegal” în anii anteriori, aşa cum a stabilit Curtea Constituţională.

“Începând cu drepturile cuvenite lunii octombrie 2013, pe taloanele de pensii nu au mai apărut sume de restituit. Pensiile şi-au păstrat acelaşi cuantum, corespunzător punctajului mediu anual şi valorii punctului de pensie în vigoare la acea dată, elemente înscrise pe talonul de pensie”, a declarat, Loredana Ciot, purtătorul de cuvânt al CJP.

Loredana Ciot a ţinut să reamintească beneficiarilor Casei Judeţene de Pensii că, prin dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.17/2012 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate, s-a reglementat restituirea eşalonată a sumelor reţinute de la data de 1 ianuarie 2011, până pe 30 aprilie 2012.

Astfel, pentru sumele reţinute în intervalul ianuarie-martie 2011, restituirea s-a realizat în tranşe egale, în perioada iunie-august 2012.

În cazul sumelor reţinute în intervalul aprilie 2011-aprilie 2012, restituirea s-a  făcut conform graficului prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 850/2012, în perioada septembrie 2012-septembrie 2013

comments

comments




Leave a Reply

avatar