full screen background image

România a avut cele mai accelerate scumpiri din UE

bani-romanesti     Veşti proaste pentru economie. România a încheiat anul 2013 cu cele mai accelerate scumpiri din Uniune. Potrivit datelor Eurostat, preţurile au crescut anul trecut cu 3,2%, situaţie la care suntem egalaţi doar de Estonia. Între timp, însă, Partidul Social Democrat se laudă cu punctajul primului an de ieftiniri. Social-democraţii susţin că România a înregistrat, în anul 2013, cea mai mică inflaţie, din 1990 încoace, şi că ţara noastră este stabilă macroeconomic în 2014.

În ultimul an, preţurile de consum au crescut cel mai mult în România şi Estonia, urmate de Olanda și Marea Britanie, cu câte 2, 6 procente. Indicatorul se referă la rata medie a inflației pe ultimele 12 luni, până în decembrie 2013. Grecia este singura ţară din Uniune unde preţurile au scăzut în 2013, cu 0,9%.

În Letonia, costurile au rămas neschimbate, în timp ce în Cipru, Bulgaria şi Suedia, au crescut foarte puţin, cu 0,4 procente.

O singură ţară din afara Uniunii, dar din interiorul spaţiului european, Islanda, a înregistrat o inflaţie de 4,1%, mai mare decât ţara noastră. La nivelul întregii Uniuni Europene, rata medie a inflatiei, înregistrată în decembrie 2013, pe ultimele 12 luni, a fost de 1,5%, iar în zona euro de 1,4%.

În timp ce România a încheiat anul 2013 cu cele mai accelerate scumpiri din Uniunea Europeană, cei de la PSD se laudă cu punctajul ieftinirilor. PSD se laudă că România a înregistrat în anul 2013 cea mai mică inflaţie din 1990, mai exact cu 1,55 procente, dar şi cu reducerea TVA la pâine.

În informarea PSD se arată că România a înregistrat prima scădere la preţurile alimentelor de după revoluţie. Social-democraţii spun că, în 2014, ţara noastra este stabilă macroeconomic şi ne împrumutăm mai puţin faţă de anul trecut, iar încrederea investitorilor în ţara noastră se traduce prin dobânzi mult mai mici.

În 2013, se mai arată în acelaşi document, media preţurilor la alimente a scăzut cu 1,8% faţă de cea din 2012. O altă premieră a anului trecut ar fi că, în decembrie 2013, preţurile au stagnat şi, în unele cazuri, chiar au scăzut faţă de noiembrie. Mai mult decât atât, produsele alimentare au ajuns la ieftinirea cu aproape 2% în 2013, pe fondul unui record absolut al producţiei agricole.

comments

comments




Leave a Reply

avatar