full screen background image

2013, al şaselea an de scădere a pieţei auto europene

masini     Vânzările de autoturisme în Europa au scăzut pentru al şaselea an consecutiv în 2013, în pofida unei relansări a înmatriculărilor în ultima lună care a dat naştere la speranţe privind o revenire a pieţei, transmite Wall Street Journal.

Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/ a anunţat joi că 11,9 milioane noi autoturisme au fost înmatriculate anul trecut în ţările Uniunii Europene, în scădere cu 1,7% comparativ cu 2012. Este vorba de cel mai slab an pentru piaţa auto europeană din 2003, când ACEA a început să colecteze date pe acest subiect. În schimb, în luna decembrie 2013 vânzările de autoturisme au crescut cu 13% până la 906.294 unităţi, cea mai mare creştere lunară înregistrată după luna decembrie 2009.

În pofida relansării înregistrată la finele anului trecut, analiştii avertizează că deocamdată nu suntem siguri cât de solidă este revenirea, în condiţiile în care relansarea economiei europene este inegală iar rata şomajului rămâne la un nivel ridicat, cel puţin în sudul Europei.

‘Va mai dura cel puţin doi ani până când piaţa va înregistra o revenire reală a vânzărilor de autovehicule’, a declarat Peter Fuss, senior advisory partner la Ernst & Young’s Global Automotive Center. ‘Ca urmare, profiturile producătorilor auto ar urma să rămână supuse la provocări cel puţin până la finele lui 2015’, a adăugat Peter Fuss.

Situaţia negativă de pe piaţa auto din Europa contrastează cu evoluţiile de pe primele pieţe auto mondiale, China şi SUA. Anul trecut, înmatriculările de autoturisme în China au crescut cu 23% în timp ce în SUA înmatriculările de vehicule uşoare au crescut cu 7,5%. În consecinţă, producătorii auto se orientează spre SUA şi China pentru creştere. Recent grupul auto german Volkswagen a anunţat că va construi o nouă uzină în America de Nord, în cadrul unui plan care prevede investiţii de şapte miliarde de dolari în această regiune în următorii cinci ani. De asemenea, în luna decembrie grupul francez Renault a anunţat că va construi prima sa uzină din China împreună cu un partener local.

comments

comments




Leave a Reply

avatar