full screen background image

Ponta vrea finalizarea Codul de etică în învăţământ

ponta    Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei să finalizeze Codul de etică în învăţământ şi să reglementeze problemele legate de fondul clasei şi meditaţii, spunând că vrea să oprească abuzurile din sistem şi că este dispus să sprijine verificările şi cu inspectorii Corpului său de Control.

“Cred că într-adevăr cel mai important lucru de la început de an este ce se schimbă bine şi ce nu s-a schimbat în zona de educaţie. Dacă aveţi nevoie şi de resursele Corpului meu de Control, vă ajut. Vreau să avem o situaţie foarte clară apropos de ce se întâmplă anormal de zeci de ani în învăţământul românesc, dar acum avem şi puterea politică, şi dorinţa de a pune capăt. Vreau să terminaţi codurile de etică, vreau să stabilim foarte clar ce se întâmplă cu meditaţiile şi cu toate celelalte, cu fondul clasei, vreau să avem nişte reglementări foarte clare pentru ca abuzurile sunt relevate. Nu ştiu dacă sunt simple excepţii sau dacă nu cumva constituie o regulă şi o să vă rog pe dumneavoastră, personal, să ne informaţi în Guvern, în două săptămâni de acum încolo, ce măsuri concrete luăm pe această zonă”, i-a spus Ponta ministrului, în şedinţa de guvern, în faţa presei.

Un cod de etică pentru şcoli ar trebui să fie elaborat până la 15 iunie, iar cadrele didactice care îl încalcă ar urma să fie sancţionate şi să nu mai poată face parte din acest corp profesional, măsura vizând combaterea corupţiei, a anunţat, marţi, secretarul general adjunct al Ministerului Educaţiei, Gabriel Ispas.

El a menţionat că acest cod etic va putea fi valabil în învăţământul preuniversitar românesc timp de 20 – 30 de ani.

Codul de etică va fi redactat după ce Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 “Maria Rosetti” din Capitală a decis, în 10 ianaurie, desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai şcolii. De asemenea, şcoala a decis şi sesizarea Parchetului în cazul învăţătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârşite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.

În ultimele zile, după incidentul de la Şcoala nr. 10, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a primit mai multe sesizări privind colecte de bani în şcoli şi de luni a început cercetări vizând fondul clasei în alte trei unităţi de învăţământ, respectiv Şcoala Gimnazială “Sfântul Andrei”, Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” şi Colegiul Economic “Costin C. Kiriţescu”.

Un alt caz a fost sesizat la Secţia 6 Poliţie din Capitală. Tatăl unui copil care învaţă la Şcoala Centrală s-a prezentat la Secţia 6 şi le-a spus poliţiştilor că învăţătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul. Bărbatul a precizat că cel puţin doi elevi au fost puşi în această situaţie, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei.

Acesta a mai reclamat şi că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri.

comments

comments




Leave a Reply

avatar