full screen background image

Substanțe toxice descoperite în îmbrăcămintea pentru copii

haine copii     Hainele și încălțămintea pentru copii realizate de branduri cunoscute precum Disney, Burberry și Adidas, conțin substanțe chimice periculoase, potrivit unei noi investigații realizate de Greenpeace Asia de Est.

Testele au fost efectuate pe produse vândute de 12 mărci din această industrie, inclusiv American Apparel, GAP, Primark și Nike, iar rezultatele au fost publicate în raportul „A Little Story About the Monsters in Your Closet”.

Testele au relevat că nu este o mare diferență între nivelul de substanțe chimice periculoase la nivelul hainelor pentru copii – o categorie mai vulnerabilă față de efectele acelor substanțe chimice atunci când acestea sunt eliberate în mediul înconjurător – și hainele pentru adulți, analizate în studii anterioare.

„Acesta este un coșmar pentru părinții de pretutindeni care caută să cumpere pentru copiii lor haine care să nu conțină substanțe chimice periculoase. Acești monstruleți chimici pot exista în orice produs, de la haine de lux la cele pentru buget redus. Acestea duc la poluarea apei din Beijing până în Berlin. Există soluții disponibile. Pentru protejarea generațiilor actuale și viitoare, brandurile trebuie să înceteze să mai folosească aceste substanțe”, a precizat Chih An Lee, Campaigner Detox la Greenpeace Asia de Est.

Fiecare brand testat cuprinde produse care conțin substanțe chimice periculoase. Printre rezultate, un costum de baie Adidas conținea un nivel de acidul perfluorooctanoic (PFOA) peste limita din propria Listă de Substanțe Restricționate, un tricou pentru copii de la Primark conținea 11% ftalați. În același timp, niveluri ridicate de etoxilați de nonilfenol (NPE) au fost descoperite în produse realizate de Disney, American Apparel și Burberry.

China rămâne cel mai mare producător de textile și de substanțe chimice din lume iar Greenpeace a făcut un apel la guvernul chinez pentru ca acesta să ajute la oprirea folosirii substanțelor chimice în industria textilă.

Campania Greenpeace Detox solicită marilor branduri de îmbrăcăminte să își ia angajamentul că vor elimina substanțele chimice toxice până în 2020. Până acum, 18 mari companii deja au făcut pași importanți în această direcție iar mulți, printre care Valentino, Mango și Zara fac progrese importante spre atingerea obiectivului de a avea un lanț de aprovizionare transparent și de a elimina substanțele chimice periculoase.

comments

comments




Leave a Reply

avatar