full screen background image

Peste 70% din şcoli nu au un sistem de pază

agent-paza-scoala     Peste 70% din şcolile din România nu sunt asigurate cu un sistem de pază, ceea ce poate duce la creşterea numărului de incidente în unităţile de învăţământ, potrivit ultimelor date ale Poliţiei Române pezentate, marţi, într-o conferinţă de presă.

Mai mult, şeful Direcţiei de Ordine Publică din IGPR, chestorul Dumitru Jianu, a spus că 11% din şcoli nu au nici măcar un gard împrejmuitor, astfel de situaţii întâlnindu-se în mod special în mediul rural.

“Peste 90% din infracţiunile sesizate (n.r – anul trecut) s-au comis în interiorul şcolilor şi doar 10% în afara acestora. Printre principalele cauze care au dus la săvârşirea acestor fapte este şi gradul redus de asigurare cu pază al unităţilor de învăţământ. 78% dintre şcolile din România nu sunt asigurate cu pază, în timp ce 11% nu au nici măcar gard împrejmuitor”, a declarat Dumitru Jianu.

Potrivit acestuia, de la începutul anului şcolar au fost sesizate aproximativ 800 de infracţiuni, majoritatea de furt şi loviri sau alte violenţe.

“De la începutul anului şcolar au fost sesizate 797 de infracţiuni, cam aceeaşi cifră ca şi în perioada similară anului trecut, ceea ce înseamnă o medie de 0,04% infracţiuni pe unităţile de învăţământ. S-a redus numărul autorilor de infracţiuni cu 14% şi al elevilor care sunt victime cu 9,3%. Majoritatea faptelor sunt furturi şi altercaţii între elevi”, a precizat Jianu.

Şeful Direcţiei de Ordine Publică din cadrul IGPR a afirmat că aproximativ 54% dintre fapte reprezintă furturile, restul fiind loviri sau alte violenţe.

Oficialul Poliţiei Române a spus că urmează ca, pe baza acestor date, să fie informate şi celelalte ministere responsabile pe acest segment, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru a lua măsurile necesare, în special pentru a se găsi soluţii referitoare la asigurarea pazei la unităţile de învăţământ.

Pe de altă parte, potrivit datelor Poliţiei Române, au scăzut incidentele petrecute în afara şcolilor şi asta datorită dublării numărului forţelor de ordine care acţionează în zona unităţilor de învăţământ.

“Numărul forţelor de ordine care participă la creşterea gradului de siguranţă s-a dublat faţă de anul trecut. Zilnic acţionează la nivel naţional, în medie, peste 11.000 de forţe de ordine – poliţişti, jandarmi, poliţie locală – dintre care peste 75% sunt poliţişti”, a afirmat Dumitru Jianu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar