full screen background image

“Săptămâna Culturală” , 13 – 18 ianuarie, în Suceava

saptamana-culturalaStudenţii de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, Economie Generală şi Comunicare Economică, anul II, din cadrul USV, organizează, în perioada 13 – 18 ianuarie, o serie de evenimente, reunite sub denumirea de “Săptămâna Culturală” în Suceava.

Potrivit organizatorilor, manifestările sunt cuprinse în cadrul activităţii practice, la disciplina Politici de marketing şi comunicare economică, sub îndrumarea lect. univ. dr. ec. Ovidiu-Aurel Ghiuţă.

Iată calendarul manifestărilor:

LUNI – 13 ianuarie 2014, ora 16:00

Locul desfăşurării evenimentului: Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” / Universitatea “Ștefan Cel Mare” Suceava

Tematica evenimentului: Ceaiul de la ora 4 în atmosferă eminesciană

Prima bibliotecă publică a oraşului Suceava a fost inaugurată la 12 decembrie 1923, purtând titulatura de Bibliotecă Centrală a Sucevei. Fondul iniţial de publicaţii a fost de aproximativ 2.000 volume, la care se adăugau “cele mai bune reviste şi publicaţiuni periodice româneşti”, însă în perioada interbelică biblioteca publică suceveană a primit numeroase donaţii de la o serie de intelectuali bucovineni, ajungându-se ca în 1944 să se dispună de peste 15.000 volume (cărţi, seriale şi periodice).

Acest eveniment îşi doreşte să aducă un omagiu marelui poet Mihai Eminescu. Ne propunem să organizăm o serată invăluită în atmosfera capodoperelor eminesciene. Frigul de afară va fi domolit delectându-ne cu un ceai oferit tuturor persoanelor prezente la eveniment.

MARŢI – 14 ianuarie 2014 ora 18:00

Locul desfăşurării evenimentului: Muzeul de Ştiinţele Naturii

Tematica evenimentului: Vizitare Expozitie

Muzeul de Științele Naturii din Suceava este un muzeu organizat între anii 1976-1977 în municipiul Suceava. El funcționează într-o clădire construită la începutul secolului al XIX-lea.

Clădirea în care funcționează în prezent Muzeul de Științele Naturii din Suceava a fost construită între anii 1811-1814, având inițial rolul de sediu al Școlii populare (Hauptschule) din Suceava.

Aici există colecții foarte rare în muzeele din țară: gândaci de scoarță, viespi aurii, eșantioane de paleofloră și de flori de mină; herbarul Flora Bucovinei; macro mamifere din pădurile Bucovinei.

Expozițiile prezintă o prezentare a lumii animale și vegetale din județul Suceava, fiind prezentate dioramele: „Turmă de mistreți”, „Ursul brun din Bucovina”, „Boncănitul cerbilor”, „Haită de lupi – iarna”. De asemenea, există și expoziții temporare de minerale, păsări migratoare, reptile vii și materiale reciclabile.

MIERCURI – 15 ianuarie 2014 ora 18:00

Locul desfăşurării evenimentului: Librăria Cărtureşti

Tematica evenimentului: Mitologia Scandinavă

Acest eveniment îşi propune, cu ajutorul invitatului nostru, conf. dr. Florin Pintescu, de la Facultatea de Istorie şi Geografie a Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, să ne poarte pe tărâmurile misterioase ale mitologiei scandinave.

Mitologia scandinavă poate fi definită ca o colecţie de credinţe si mituri ale triburilor germanice de nord şi rămâne,de asemenea,o sursă de inspiraţie în literatură,în producţiile scenice şi în filme.

JOI – 16 ianuarie 2014 ora 12:00

Locul desfăşurării evenimentului: Centrul de Păstrare a Tradiţiilor şi Culturilor Bucovinene

Tematica: Expoziţie şi demonstraţie arte plastice

Centrul Judetean al Creatiei Populare Suceava este o institutie profesionista de specialitate având drept obiect de activitate cunoasterea, promovarea si pastrarea traditiilor si valorilor culturale populare.

Prin acest eveniment ne propunem păstrarea, cunoaşterea şi promovarea tradiţiilor şi valorilor culturale din judeţul Suceava, prin revitalizarea şi valorificarea activităţii culturale artistice, având ca obiect prioritar dezvoltarea interesului şi gustului pentru artă. Seara se va desfăşura sub formă de expoziţie şi demonstraţie practică pe următoarele domenii: olărit şi realizare de măşti tradiţionale. În realizarea acestui eveniment ne vor ajuta unii din cei mai buni meşteri bucovineni.

Trupa FABULINUS

VINERI – 17 ianuarie 2014 ora 18:00

Locul desfăşurării evenimentului: Auditorium Joseph Schmidt USV

Tematica: Trupa de teatru FABULINUS – Piesa „Visul unei nopţi de vară”

„Teatrul este poezia ce se desprinde din carte şi devine omenească” (Federico Garcia Lorca)

Trupa de teatru Fabulinus din Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a fost înfiinţată în noiembrie 2011, iar membrii trupei sunt 13 actori talentaţi, liceeni suceveni şi studenţi ai instituţiei de învăţământ superior, un sunetist şi un luminist, îndrumnaţi de către actorul şi regizorul Ion Sapdaru, de la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi şi Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani. Aceşti tineri îşi propun să umple golul cultural din Suceava în privinţa teatrului, o ramură aproape inexistentă la momentul actual şi vă vor încânta seara cu piesa „Visul unei nopţi de vară” scrisă de marele dramaturg William Shakespeare.

SÂMBĂTĂ – 18 ianuarie 2014 ora 18:00

Locul desfăşurării evenimentului: Shopping City Suceava

Tematica: Expoziţie de pictură

„Pictura este starea sufletească a artistului exprimată în culori” (Valeria Mahok)

Pictura reprezintă una dintre cele mai vechi expresii artistice umane. În ceea ce priveşte estetica sau teoria artei moderne a picturii, ea este considerată o categorie universală care include toate creaţiile artistice făcute pe suprafeţe, o descriere sugestivă a fizicului, a caracterului personajelor, a unor scene din viaţa reală şi din natură.

La Galeria Shopping City sunteţi invitaţi la o expoziție a unui pictorului Olivian Paveliuc.

În cadrul Galeriei, participanții se vor putea bucura și de prezența maestrului caricaturist Borta Ovidiu Ambrozie – BOA , care va oferi un premiu constând în 5 caricaturi. La intrarea în galerie, fiecare participant va primi un număr, iar câștigătorii vor fi selectați prin tragere la sorți.

Menţionăm că membrii trupei de teatru „Fabulinus”, precum şi ceilalţi colaboratori, printre care amintim pe conferențiar univ.dr. Florin Pintescu, artistul plastic Olivian Paveliuc şi caricaturistul Bortă Ovidiu Ambrozie – BOA, au acceptat să participe şi să ofere publicului o parte din creaţia acestora fără a solicita niciun fel de remuneraţie.
De altfel, întregul eveniment se bazează pe dorinţa organizatorilor, partenerilor şi coloaboratorilor de a-i „instiga” pe suceveni la cultură şi de a le arăta că spiritual se poate trăi frumos dincolo de barierele unei lumi tot mai materiale.

comments

comments




Leave a Reply

avatar