full screen background image

Vânzările de PC-uri au înregistrat cea mai mare scădere din istorie

desktop computer with lcd monitor, keyboard, speaker and mouse,     Vânzările de calculatoare personale tradiţionale au înregistrat în 2013 o scădere de 10%, ceea ce face din anul trecut unul cel mai prost an din istorie pentru producătorii de PC-uri, au anunţat, joi, firmele de cercetare IDC şi Gartner, informează AP, citată de Agerpres.

Gartner estimează că în ultimele trei luni ale anului trecut vânzările de PC-uri au scăzut cu 6,9%, până la 82,63 milioane unităţi, în timp ce IDC estimează că vânzările au scăzut cu 5,6%, până la 82,21 milioane unităţi.

Cele două firme de cercetare utilizează metode de calcul uşor diferite, astfel explicându-se diferenţele dintre ele.

Cu toate acestea, per ansamblu, atât IDC, cât şi Gartner estimează că vânzările de PC-uri în 2013 au înregistrat o scădere record de 10%, până la aproximativ 315 milioane unităţi, ajungând practic la nivelul din 2009 când economia mondială încă încerca să iasă dintr-o gravă recesiune.

Vânzările de computere desktop şi laptop nu au scăzut niciodată cu mai mult de 4% în ritm anual, iar singurele scăderi anuale au avut loc în 2001, în timpul crizei sectorului Internet, şi în 2012, când a început migraţia spre tablete.

În rândul marilor producători, Lenovo a fost în 2013 cel mai mare producător mondial de PC-uri, cu o cotă de piaţă de 16,9%, urmat de Hewlett-Packard, cu o cotă de 16,2%.

Lenovo şi-a consolidat poziţia în special în ultimul trimestru al anului trecut când a reuşit să-şi crească vânzările cu 6,6% în ritm anual, în timp ce vânzările HP au scăzut cu 7,2%.

Vânzările de PC-uri au înregistrat scăderi semnificative în ultimii doi ani, în condiţiile în care clienţii au migrat spre smartphone-uri şi tablete.

Analiştii estimează că vânzările de smartphone-uri au trecut pragul de un miliard de unităţi în 2013, iar vânzările de tablete ar urma să le devanseze pe cele de PC-uri până în 2015.

comments

comments




Leave a Reply

avatar