full screen background image

Cardul naţional de sănătate nu este gata

card-sanatate     Apariţia cardului naţional de sănătate, documentul care ar trebui să pună ordine în sistem, se lasă aşteptată. După trei ani şi zeci de milioane de lei cheltuiţi, nici acum cardul nu este gata. Peste toate aceastea, s-a mai ivit o problemă. Medicii de familie refuză să-şi cumpere din bani proprii cititoarele de carduri. Ei s-au opus şi distribuţiei documentelor prin cabinetele proprii, iar acum actele vor ajunge la asiguraţi prin postă.

Cu un tablou și o diplomă a rămas primul român posesor de card de sănătate.

„Nu prea l-am folosit. Multe cadre medicale nu prea stiu, nu sunt infromate de acest card”, a spus Elena Moldovan, pacienta.

Cardul de sanatate nu a fost încă distribuit fiecarui român, deși pâna acum s-au cheltuit din banii asiguraților peste 80 de milioane de lei. Abia acum, după trei ani, sunt tipărite documentele pe care vom fi nevoiți să le folosim de fiecare dată când mergem la medic. În acest moment sunt gata 4,5 milioane de carduri.

„Vom face distribuirea în două etape, prima tranşă către sfârşitul primăverii, pentru marea parte a cardurilor şi restul până la 15 milioane sfârşitul verii, începutul toamnei în funcţie de ritmul de producţie”, a declarat dr. Cristian Bușoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Medicii de familie au refuzat să îl distribuie, de aceea a fost aleasă varianta prin poștă. Dar autoritățile s-ar putea lovi de o nouă problemă. Doctorii ar putea refuza să-și cumpere din bani proprii cititoarele de carduri, aparatele care vor fi folosite pentru inscripționarea datelor medicale pe cip-ul documentului.

„Noi am avut o promisiune de la domnul minstru că vor fi achiziţionate pentru noi prin licitaţie publică şi că ne vor fi date în comodat, aşa cum s-a întâmplat cu laptopurile. Noi nu avem acum bani pe care să-i investim în aceste cititoare”, a afirmat dr. Doina Mihailă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie.

Doctorii de familie susțin ca pe lânga cumpararea de cititoare vor fi nevoiți sa încheie și contracte de service pentru echipamentele electronice.

comments

comments




Leave a Reply

avatar