full screen background image

Taxe mai multe și mai mari în 2014

impozit2     Anul nou vine cu taxe noi, dar şi cu majorarea unora dintre cele existente. Administraţiile fiscale s-au pregătit deja de modificările care au fost publicate recent în Codul Fiscal.

De la 1 ianuarie, companiile vor plăti un impozit de 1,5% din valoarea fiecărei construcţii pe care o deţin. Aşa-numita taxă pe stâlp se va aplica atât în cazul drumurilor şi al şinelor de cale ferată, cât şi în cel al centralelor termoelectrice şi al stâlpilor de telecomunicaţii. În total, statul va încasa până la 200 de milioane de euro din această taxă specială, potrivit estimărilor companiilor.

De anul viitor, şi persoanele care îşi închiriază proprietăţile vor plăti contribuţii de 5,5% la asigurările sociale de sănătate pe veniturile obţinute. Autorităţile nu ştiu însă câţi bani vor intra la buget de pe urma proprietarilor, pentru că nu au o evidenţă a locuinţelor închiriate. În Bucureşti, deşi sunt date spre închiriere 130.000 de apartamente, Fiscul are înregistrate doar 63 de mii.

Şi accizele vor creşte de la 1 ianuarie cu 4,77% peste cursul de schimb din 2012. Iar aceasta după ce Guvernul a decis să le indexeze cu rata medie a inflaţiei din luna septembrie.

Sunt doar câteva dintre măsurile luate de autorităţi pentru a creşte salariile bugetarilor în 2014. Pe lista beneficiarilor se află profesorii debutanţi, care vor încasa lefuri cu 10% mai mari. Urmează medicii şi farmaciştii rezidenţi cu salarii mai mici de 3.000 de lei, care vor primi burse lunare de 670 de lei.

Pe parcursul anului viitor va fi majorat şi salariul minim brut, de la 800 la 900 de lei, în două etape.

comments

comments




Leave a Reply

avatar