full screen background image

Nicolăescu: Sistemul sanitar are asigurate condiţii normale pentru iarnă

eugen nicolaescu     Sistemul sanitar românesc are asigurate condiţii normale pentru servicii medico-sanitare de calitate pe durata perioadei de iarnă, dar în limita banilor de care dispune, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la videoconferinţa cu prefecţii, şefii DSP-urilor şi managerii de spital.

Ministerul Sănătăţii a dispus un control, în perioada 10-15 decembrie, pentru a evalua capacitatea sistemului de sănătate publică de a asigura asistenţa medicală a populaţiei în perioada 24 decembrie – 5 ianuarie.

Controlul a avut ca obiective principale: determinarea capacităţilor unităţilor sanitare din sistemul de sănătate de a asigura asistenţa medicală a populaţiei; asigurarea cu medicamente prin sistemul farmaciilor cu circuit deschis; asigurarea asistenţei medicale în mediul rural; asigurarea asistenţei medicale în situaţii excepţionale, a precizat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la prezentarea rezultatelor controlului.

“Asigurarea asistenţei medicale primare în mediul rural se realizează prin medicii de familie din cabinetele de medicină de familie, din centrele de permanenţă organizate în mediul rural, în colaborare cu asistenţii medicali comunitari. Datele arată că la nivelul DSP-urilor relevă faptul că în perioada 24 decembrie – 6 ianuarie asistenţa medicală primară în mediul rural se asigură conform graficelor de gărzi aprobate la nivelul a 34 de judeţe. În judeţele Brăila, Covasna, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Sibiu şi Vrancea nu sunt organizate centre de permanenţă în mediul rural”, a mai spus Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că în judeţele Prahova şi Ilfov nu sunt organizate centre de permanenţă nici în urban, nici în rural.

În acest context, Nicolăescu a solicitat autorităţilor locale “ca pentru situaţiile în care sunt depăşite competenţele centrelor de permanenţă sau unde acestea nu sunt organizate, să se realizeze grafice de lucru pentru funcţionarea normală a dispeceratelor de urgenţă şi, bineînţeles, asigurarea echipelor necesare de ambulanţă şi SMURD”.

Ministrul a precizat, de asemenea, că există deficienţe privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale prin liniile de gardă la spitalele de urgenţă din Buzău şi Constanţa şi la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială “Prof. Dr. Dan Theodorescu” şi Spitalul Clinic “N. Malaxa” din Capitală.

Referitor la aprovizionarea unităţilor sanitare cu paturi cu medicamente, materiale sanitare şi dispozitive medicale în perioada 24 decembrie – 6 ianuarie, ministrul a spus că acestea sunt asigurate în majoritatea unităţilor.

“În câteva judeţe – Bihor, Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Timiş, Vâlcea, Vaslui – s-a constatat lipsa anumitor medicamente sau stocuri insuficiente, ca urmare a neonorării de către furnizori a comenzilor. Menţionăm că este vorba de medicamente neuzuale, în speţă două tipuri de medicamente din grupa oncologicelor, care nu se vor administra în perioada sărbătorilor, nefiind tratament programate. Cu toate acestea, direcţia farmaceutică din MS, împreună cu furnizorii şi beneficiarii, vor asigura, în cursul zilelor de astăzi (joi – n.r.) şi de mâine (vineri – n.r.), reverificarea stocurilor şi asigurarea unor cantităţi aferente situaţiilor speciale”, a mai spus ministrul.

Eugen Nicolăescu a precizat că în câteva judeţe sunt spitale care au disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu unele medicamente şi pentru care atât Unifarm, cât şi ceilalţi furnizori au fost contactaţi, în scopul asigurării aceestora până la 24 decembrie. “Este vorba despre Spitalul Clinic Judeţean Oradea, Spitalul Judeţean Slobozia, Institutul Regional de Oncologie Iaşi şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin”, a precizat ministrul.

Cu ocazia controlului, au fost semnalate şi unele probleme în funcţionarea compartimentelor pentru asigurarea urgenţelor.

“Problemele identificate vizează Spitalul Judeţean de Urgenţă Covasna, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Râmnicu Vâlcea, care au probleme în asigurarea medicilor pentru chirurgia plastică, pentru echipaje de ambulanţă obişnuite, pentru ORL copii şi cărora le recomandăm să încheie imediat protocoale cu cele mai apropiate spitale cu competenţă în domeniu. DSP-urile din respectivele judeţe ne vor informa până vineri asupra îndeplinirii acestei recomandări. Pentru unele medicamente deficitare, Direcţia Farmaceutică din MS, împreună cu DSP-urile, va asigura transferurile între unităţi până la reluarea procedurii de achiziţie publică după 6 ianuarie”, a adăugat ministrul.

Controlul Ministerului Sănătăţii a verificat şi situaţia farmaciilor cu circuit deschis, pentru majoritatea fiind stabilit graficul de funcţionare non-stop sau în regim special pe durata sărbătorilor de iarnă.

Ministrul a semnalat existenţa unei probleme pe Valea Prahovei, unde nu există, în acest moment, nicio farmacie care poate asigura non-stop sau în regim special livrarea de medicamente populaţiei şi de aceea a cerut Colegiului Farmaciştilor să găsească o soluţie, cu atât mai mult cu cât, în perioada sărbătorilor de iarnă, zona respectivă este plină de turişti.

Nicolăescu a făcut apel către prefecţi să continue verificările, pentru eliminarea situaţiilor ce ar puta pune în pericol sănătatea pacienţilor şi totodată a anunţat că pe toată durata sărbătorilor de iarnă la Ministerul Sănătăţii va funcţiona centrul operativ, unde pot fi înregistrate toate sesizările din teritoriu, iar permanenţa pentru intervenţii în caz de ncesitate va fi asigurată de secretarii de stat Raed Arafat şi Adrian Pană.

Întrebat dacă poate garanta pacienţilor că nu va mai fi necear să-şi cumpere medicamente, ministrul Sănătăţii a spus că sistemul sanitar “face pentru ei tot ceea ce poate”.

“Le garantez pacienţilor că sistemul sanitar va face pentru ei tot ceea ce poate, cât poate sistemul în limita banilor pe care-i are. Aceasta e realitatea, spitalele asigură câţi bani au, vrem să alocăm medicamentele vitale. Nu sunt ipocrit să spun că avem de toate, dacă banii ăştia sunt. Să aducem bani de pe Lună, de unde să aducem? Ceea ce putem spune este că, în ultima perioadă, se întâmplă din ce în ce mai puţin să existe lipsuri în spital”, a mai spus ministrul.

Întrebat de asemenea dacă pentru deficienţele constatate va fi sancţionat cineva, ministrul a precizat că scopul controalelor a fost de remediere şi prevenire a sistuaţiilor grave. “Aceste controale au rolul de remediere şi prevenire a situaţiilor grave. Numai cine nu vrea nu găseşte probleme la noi. Vrem să prevenim şi să ajutăm sistemul, ultimul control de amploare făcut de Ministerul Sănătăţii a fost în perioada mandatului meu precedent din 2006-2008”, a mai spus Nicolăescu.

Controalele în unităţile sanitare au fost dispuse după ce la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti s-au găsit nereguli, în urma verificărilor făcute după sesizări ale unui medic chirurg şi ale unor pacienţi.

comments

comments




Leave a Reply

avatar