full screen background image

Sindicatele din Sănătate au semnat un pact cu ministerul

astarastoae     De la grevă generală şi revendicări nenegociabile, sindicaliştii din Sănătate au ajuns la protocoale de colaborare cu ministerul condus de Eugen Nicolăescu. De acum, oficialii vor cere părerea celor din Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate în orice chestiune care ţine de reforma sistemului sanitar. Cu toate acestea, o problemă spinoasă nu a fost încă rezolvată: medicii şi asistentele vor rămâne cu aceleaşi salarii pe care le au şi în prezent. Reprezentanţii lor s-au declarat mulţumiţi că bugetul Sănătăţii a rămas la 4,3%, deşi ceruseră iniţial 6% din PIB.

După ce în septembrie atenţiona că protestele de stradă demonstrează că „cuţitul a ajuns la os”, preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, revine cu un discurs total diferit, declarându-se mulţumit că cel puţin nu s-a tăiat din bani:

„Faptul că am reuşit să nu scadă bugetul la sănătate, faptul că rezidenţii vor primi o bursă şi că încet-încet vom face nişte schimbări legislative au readus încrederea”, a spus el joi, după semnarea pactului.

Aceeaşi modificare de atitudine s-a văzut şi la Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, care spunea pe 25 noiembrie că va cere demisia ministrului Eugen Nicolăescu „pentru că nu s-a rezolvat nimic din ce am cerut până acum”. Joi, când situaţia nu era diferită, liderul sindical s-a declarat „mulţumit”: „Noi ne putem declara mulţumiţi că avem protocol de colaborare între două instituţii”, a spus el.Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, pe de altă parte, nu a dat nici atunci, nici acum importanţa necesară nevoilor sistemului. „Eu cred că în momentul ăsta greva este mai mult o sperietoare şi, din punctul meu de vedere, este ilegală”, declara ministrul pe 20 decembrie. A stat însă la masa discuţiilor cu reprezentanţii medicilor şi asistenţilor, ajungându-se în final tot la promisiuni: „Vom putea prin acest protocol să creăm un cadru instituţional de lucru care să prevină, care să prevadă o serie de situaţii complicate”, a spus Nicolăescu joi.

Acum, ministrul Sănătăţii are linişte în sectorul pe care îl reprezintă pe termen nelimitat. S-a stabilit să fie consultată Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate în orice chestiune care ţine de reforma sistemului sanitar, în vreme ce medicii şi asistentele vor rămâne cu aceleaşi salarii. Singura victorie obţinută, dar nu datorită negocierilor cu ministerul Sănătăţii, este bursa pentru medicii rezidenţi, care ar urma să primească lunar suma de 670 de lei. Prevederea este prinsă în proiectul de buget pe anul 2014, care aşteaptă promulgarea Preşedinţiei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar