full screen background image

Fiscul poate să amâne până la un an termenul de rambursare a TVA şi impozitelor

impozit2     Statul va putea amâna restituirea către firme a impozitelor şi a taxei pe valoarea adăugată până la şase luni, cu mult peste termenul legal actual, de 45 zile, în cazurile în care este nevoie de inspecţie fiscală prealabilă, dar şi durata inspecţiei ar putea fi prelungită uneori cu alte şase luni.

Noile reguli care vor reglementa comportamentul statului în relaţia cu firmele vor fi introduse prin modificarea Codului de procedură fiscală, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de MEDIAFAX.

Modificarea va fi introdusă în contextul în care Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a fost obligată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la începutul acestei luni, să plătească unei companii dobânzi penalizatoare de 5 milioane lei pentru rambursarea cu întârziere a TVA.

În prezent, Codul de procedură fiscală reglementează un termen general de soluţionare a cererilor contribuabililor, inclusiv pentru cererile de restituire a impozitelor achitate fără a fi datorate sau pentru cererile de rambursare a taxei pe valoarea adăugată, termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii. După acest interval, firmele au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului de soluţionare a cererii, respectiv din a 46 zi de la data înregistrării cererii de restituire, dacă termenul nu a fost extins.

Guvernul arată însă că sunt situaţii în care o cerere de restituire sau de rambursare este soluţionată în urma unei inspecţii fiscale anticipate, caz în care legea nu prevede efectul acestei acţiuni asupra termenului general de soluţionare de 45 de zile, şi că este reglementată doar situaţia în care, pentru rezolvare, organul fiscal are nevoie de informaţii suplimentare pe care le solicită contribuabilului, termenul fiind prelungit astfel cu perioada cuprinsă între data solicitării informaţiilor şi data comunicării acestora.

Cu aceste argumente, Guvernul intenţionează să creeze cadrul legal care să îi permită să prelungească termenul de soluţionare a unei cereri de restituire sau rambursare în situaţia în care, pentru rezolvarea acesteia, este necesară inspecţia fiscală anticipată. În acest caz, termenul va fi prelungit cu durata inspecţiei fiscale, dar nu mai mult de 6 luni de la înregistrarea cererii.

Exceptate vor fi cazurile în care pentru contribuabilul solicitant se află în curs de desfăşurare o cercetare penală în legătură cu săvârşirea unor fapte de evaziune fiscală sau dacă organul fiscal a solicitat informaţii suplimentare de la autorităţile fiscale din alte state.

Conform legii actuale, durata efectuării inspecţiei fiscale este stabilită de către organele de inspecţie fiscală sau, după caz, de către compartimentele de specialitate ale autorităţilor locale, în funcţie de obiectivele inspecţiei, şi nu poate fi mai mare de 3 luni. În cazul marilor contribuabili sau al celor care au sedii secundare, durata inspecţiei nu poate fi mai mare de 6 luni.

Guvernul va interveni însă şi asupra acestei prevederi, argumentând că, pentru a soluţiona situaţiile în care, din motive obiective, este necesară o perioadă de inspecţie mai mare, va putea fi prelungită durata acestei inspecţii, în limita duratei maxime deja stabilite.

“Durata maximă de efectuare a inspecţiei fiscale poate fi prelungită, cu aprobarea conducătorului organului de inspecţie fiscală, pentru motive justificate. Prelungirea duratei se aduce la cunoştinţa contribuabilului şi nu poate depăşi durata maximă”, prevede ordonanţa pregătită de Guvern.

Coroborând prevederile articolelor enumerate, rezultă că termenul legal poate fi prelungit până la maxim un an în cazul în care există un dosar de urmărire penală, sau Fiscul are nevoie de dateă suplimentare de la autorităţile fiscale din alte state.

Executivul susţine că prin această măsură se urmăreşte “optimizarea duratei de efectuare a inspecţiei fiscale şi, implicit, eficientizarea activităţii de administrare a creanţelor fiscale”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar