full screen background image

Donţu: Noul Cod Silvic va apăra pădurea

dontu 222     Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, este de părere că noul Cod Silvic, adoptat ieri de Senat, va apăra pădurea, un sector vital al patrimoniului natural și național.

“Este necesar să avem o legislație specifică care să reglementeze definitiv această problemă. Pe lânga defrișările ilegale, trebuie avut în vedere și aspecte de strictă funcționalitate: realizarea cadastrului forestier național, îmbunătățirea accesibilității fondului forestier, reabilitarea drumurilor forestiere existente, extinderea rețelei de drumuri forestiere”, arată senatorul PSD.

Donţu arată că, prin modificările aduse de senatori, s-a prevăzut înfiinţarea Jandarmeriei Silvice ca organism profesional şi competent care să lupte cu tăierile ilegale şi abuzive de arbori.

Senatorul PSD precizează că, prin noul cod, se interzice vânzarea unui procent mai mare de 50% din masa lemnoasă, pusă în valoare pentru a fi recoltată ca  „lemn pe picior” din păduri proprietate publică încurajându-se vânzarea lemnului, măsurat, din depozite experimental în proporţie de 50%, iar în funcţie de rezultate acest lucru va putea fi extins.

Totodată, încărcarea materialelor lemnoase în mijloace de transport de la locul de recoltare şi circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor de transport încărcate cu materiale lemnoase este interzisă între orele 22.00-05.00.

Prin noua lege, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva  poate să achiziţioneze terenuri în vederea împăduririi, cu prioritate terenuri degradate, astfel încât suprafaţa fondului forestier proprietate publică a statului să crească, iar finanţarea acţiunilor de achiziţie şi de împădurire se asigură din fonduri proprii ale Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva,  fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică, fondul de conservare şi regenerare a pădurilor, precum şi de la bugetul de stat.

comments

comments




Leave a Reply

avatar