full screen background image

Amenajări pe pârâul Suceviţa, recepţionate de Administrația Bazinală de Apă

Catalin Nechifor     Ieri, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor pentru obiectivul de investiții “Amenajarea brațului stâng și a pragului de fund, pe pârâul Sucevița, în zona localității Marginea, județul Suceava” – etapa a II –a, efectuată de către o
comisie de recepție, la propunerea Administrației Bazinale de Apă Siret Bacău.

La recepția acestui obiectiv de investiții au fost invitați să participe președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, și prefectul județului Suceava, Florin Sinescu.

Obiectivul de investiții a fost promovat în regim de urgență, prin H.G. nr. 942/2010, ca urmare a calamităților înregistrate în bazinul hidrografic Sucevița la viiturile excepționale din anii 2008 și 2010.

În etapa I, lucrările au constat în regularizarea albiei pe brațul stâng al pârâului Sucevița pe o lungime de 1.400 de metri, precum și consolidări de mal din gabioane pe o lungime de 264 de metri.

În etapa a II-a, care constituie obiectul prezentei recepții, lucrările au constat în consolidări de mal, în lungime de 3.695 de metri, și praguri de fund, în lungime de 795 de metri.

Obiectivul a fost finanțat de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii.

Valoarea investiției, la etapa a II-a, este de 15.319.040 de lei.

Prin lucrările executate în cadrul prezentului obiectiv de investiție, s-a activat brațul stâng al pârâului Sucevița pe vechiul traseu, care va prelua o parte din debitul de calcul.

De asemenea, s-a pus în siguranță podul de pe DN17A, de pe brațul drept al cursului de apă.

Totodată, s-a stabilizat talvegul pârâului Sucevița pe cele două brațe cu praguri de fund și s-au protejat malurile albiilor minore cu consolidări de mal.

“Din punctul meu de vedere, după ce am vizionat lucrarea, pot să spun că este foarte bună și chiar un exemplu de lucrare hidrotehnică, atât tehnic cât și din punct de vedere constructiv.”, a declarat directorul Administrației Bazinale de Apă Siret Bacău, dr. inginer Emil Vamanu.

Invitat să participe la această întâlnire, prefectul județului Suceava, Florin Sinescu, a ținut să-i felicite pe toți cei care s-au implicat în construcția acestui obiectiv de investiții, atât de necesar locuitorilor din comuna Marginea.

“Vreau să felicit proiectantul, executantul lucrării, totodată Serviciul de Gospodărire a Apelor Suceava, Apa Bacău, care s-au implicat în derularea acestui proiect și, iată, astăzi, 10 decembrie 2013, reușim să inaugurăm acest obiectiv important de infrastructură, o construcție hidrotehnică frumoasă și sunt convins că va proteja tot ceea ce înseamnă această zonă.” a declarat Sinescu.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, a declarat că “din punctul meu de vedere, acest exemplu care l-am dat astăzi, nu face altceva decât să demonstreze de fapt preocuparea pe care toți factorii implicați o au asupra acestui subiect. Vreau să trag, din nou, un semnal de alarmă, pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut și sunt conștient de dificultățile financiare, însă este nevoie să prioritizăm și sper, atât cu domnul Vamanu cât și cu ceilalți colegi implicați, să ne facem un plan mult mai serios, mult mai bine gândit, astfel încât, elementele de risc major, să fie cu prioritate luate în calcul.”

Un alt obiectiv de investiții, finanțat din FSUE, în județul Suceava, în cadrul căruia lucrările s-au finalizat în 2013, îl constituie supraînălțarea digului de pe malul stâng a râului Suceava, pe tronsonul Vicovu de Sus – Frătăuții Noi, zona sat Straja – sat Laura, în valoare de 948.338,00 de lei.

În prezent, în județul Suceava, se află lucrări, executate în proporție de 98%, de amenajare a râului Moldova, pe tronsonul Brăiești – Băișești, pe raza comunei Cornu Luncii, în valoare de 8.217.593 de lei, precum și regularizarea și îndiguirea râului Suceava, pe raza municipiului Suceava, aflată în etapa a II-a de execuție, în valoare de 1.000.000 de lei.

În anul 2012, au fost finanțate, din Bugetul de Stat și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, construcția următoarelor obiective de investiții pe raza județului Suceava:

– refacere amenajare râu Suceava, în zona sursei de alimentare cu apă a orașului Rădăuți, în valoare de 48.992.343 de lei;

– lucrări de regularizare a pârâului Sucevița și a afluenților, pe tronsonul Sucevița – Volovăț, în valoare de 17.755.070 de lei;

– amenajare râu Moldova, pentru apărarea frontului de captare a municipiului Suceava, la Berchișești, în valoare de 16.157.262 de lei;

– amenajare râu Suceava și afluenți, pe zona Ulma – Brodina – Straja, în valoare de 30.194.200 de lei;

– lucrări de regularizare a pârâului Solca și a afluenților, pe tronsonul Solca – Arbore, și decolmatare la acumularea Solca, în valoare de 107.528.283 de lei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar