full screen background image

3 persoane urmărite penal pentru un prejudiciu de peste 30.000 de lei

evaziune fiscala     În perioada 2 – 0 decembrie, poliţiştii de la formaţiunile de investigare a fraudelor de la nivelul IPJ Suceava au intensificat activităţile investigative şi de cercetare penală în două cauze de evaziune fiscală, dispunându-se începerea urmăririi penale faţă de învinuiţi.

Astfel, ieri, la propunerea IPJ Suceava, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a confirmat începerea urmăririi penale faţă de Constantin H., de 42 de ani, din comuna Mănăstirea Humorului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, prev. de art. 9 lit. C din Legea 241/2005, precum şi faţă de Gheorghe B., de 42 de ani, din comuna Mănăstirea Humorului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte prev. de art. 288 şi 290 CP.

În sarcina lui Constantin H. s-a reţinut faptul că, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Mânăstirea Humorului, în perioada februarie – aprilie 2011, a înregistrat în contabilitate operaţiuni fictive de achiziţie material lemnos pe baza unor documente falsificate, ce nu pot fi considerate documente legale de provenienţă.

Aceste documente i-au fost furnizate de către Gheorghe B., iar cantitatea totală de material lemnos achiziţionată pe baza acestor documente este de 206,87 mc de lemn rotund răşinoase, în valoare totală de 39.305,30 de lei.

Prin această activitate infracţională, s-a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 15.722 de lei, din care 6.289 de lei reprezentând impozit pe profit şi 9.433 de lei TVA suplimentar de plată.

În sarcina lui Gheorghe B. s-a reţinut faptul că a completat, cu date false, avize de însoţire material lemnos, facturi fiscale şi chitanţe, pe care a consemnat alţi emitenţi decât cei care au primit aceste documente de la Imprimeria Naţională, documente pe care le-a înmânat, ulterior, lui Constantin H., pentru a şi le înregistra în contabilitatea firmei.

De asemenea, tot la data 5 decembrie, la propunerea IPJ Suceava, a fost confirmată, de către unitatea de parchet competentă, începerea urmăririi penale faţă de Radu M., de 46 de ani, din comuna Mănăstirea Humorului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, prev. de art. 9 lit. C din Legea 241/2005, precum şi faţă de Gheorghe B., de 42 de ani, din comuna Mănăstirea Humorului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte prev. de art. 288 şi 290 CP.

În sarcina lui Radu M. s-a reţinut  faptul că, în calitate de administrator al  unei societăţi comerciale din Mânăstirea Humorului, în perioada martie – aprilie 2011, a înregistrat în contabilitate operaţiuni fictive de achiziţie material lemnospe baza unor documente falsificate, ce nu pot fi considerate documente legale de provenienţă.

Aceste documente i-au fost furnizate de către acelaşi Gheorghe B., iar cantitatea totală de material lemnos achiziţionată pe baza acestor documente  este de 208,58 mc de lemn lucru răşinoase, în valoare totală de 39.630,20 de lei.

Prin această activitate infracţională, s-a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 15.852 de lei, din care 6.341 de lei reprezentând impozit pe profit şi 9.511 de lei TVA suplimentar de plată.

În sarcina lui Gheorghe B., s-a reţinut faptul că a completat cu date false avize de însoţire material lemnos, facturi fiscale şi chitanţe, pe care a consemnat alţi emitenţi decât cei care au primit aceste documente de la Imprimeria Naţională, documente pe care le-a înmânat ulterior lui Radu M., pentru a şi le înregistra în contabilitatea firmei.

Acţiunile de prevenire şi combatere a infracţionalităţii economice vor continua şi în perioada următoare, efective sporite de poliţişti din cadrul structurilor de investigare a fraudelor urmărind  respectarea legalităţii desfăşurării actelor de comerţ şi a activităţilor economico – financiare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar