full screen background image

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut

somaj 2     Numărul locurilor de muncă vacante înregistrate în trimestrul al treilea la nivel naţional a fost de 33.000, în creştere cu 6.500 în comparaţie cu perioada similară din 2012, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate vineri.

În trimestrul III 2013, rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,78%, în creştere cu 0,08 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, iar comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2012, s-a consemnat o majorare cu 0,15%.

În ceea ce priveşte rata şi numărul locurilor de muncă vacante pe activităţi ale economiei naţionale, în perioada iulie-septembrie a.c., cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,80%), respectiv în administraţie publică (2,13%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile din industria extractivă (0,05%) şi respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,09%).

Şi în privinţa locurilor de muncă vacante, în cele două activităţi economice, angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată şi anume 0,03 mii locuri vacante în industria extractivă, respectiv 0,06 mii locuri vacante în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat. Ca şi în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puţin de o treime (10.500 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar rata a luat valoarea de 1,02%. Sectorul bugetar a însumat puţin peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5.200 locuri vacante se regăsesc în administraţie publică, 3.400 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.600 locuri vacante în învăţământ.

Potrivit INS, prin comparaţie cu trimestrul precedent, în T3 din acest an, cele mai semnificative creşteri, atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-au regăsit în învăţământ (+0,59 puncte procentuale, respectiv +2.100 locuri vacante), urmate de administraţia publică (+0,52 puncte procentuale, respectiv +1.300 locuri vacante), iar la polul opus, cu cea mai relevantă scădere s-au regăsit activităţile de spectacole, culturale şi recreative (-2,24 puncte procentuale, respectiv -1.100 locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai accentuate creşteri în alte activităţi de servicii (+2,43 puncte procentuale), respectiv în cele de administraţie publică (+0,90 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cele mai importante diminuări s-au regăsit activităţile de sănătate şi asistenţă socială (-0,29 puncte procentuale), urmate de cele din hoteluri şi restaurante, respectiv tranzacţii imobiliare (-0,11 puncte procentuale fiecare).

În privinţa numărului de locuri vacante, cele mai accentuate creşteri au înregistrat activităţile din industria prelucrătoare (+2.600 locuri vacante), urmate de cele din administraţia publică (+2.200 locuri vacante), iar sănătatea şi asistenţa socială (-800 locuri vacante) a cunoscut cea mai semnificativă diminuare a indicatorului analizat.

În trimestrul III 2013, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât şi a locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (1,10%, respectiv 10.100 locuri vacante), cele de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (0,99%, respectiv 5.300 locuri vacante), respectiv pentru cele de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (0,89%, respectiv 5.000 locuri vacante).

Cele mai scăzute valori ale indicatorilor analizaţi s-au situat ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,44%, respectiv 90 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, în al treilea trimestru al anului, cele mai semnificative creşteri atât în ceea ce priveşte rata, cât şi a locurilor de muncă vacante s-au regăsit în ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+0,25 puncte procentuale, respectiv +2.200 locuri vacante), urmate de ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente) – grupa majoră 8 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +800 locuri vacante) şi funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +400 locuri vacante). Singurele scăderi au fost cele pentru ocupaţiile de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (-0,28 puncte procentuale, respectiv -1.100 locuri vacante), respectiv muncitori necalificaţi (-0,06 puncte procentuale, respectiv -300 locuri vacante) – grupa majoră 9.

Totodată, cea mai importantă creştere atât în ceea ce priveşte rata, cât şi locurile de muncă vacante s-a regăsit în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+0,26 puncte procentuale, respectiv +2.600 locuri vacante), iar singura diminuare a celor doi indicatori s-a aflat în rândul ocupaţiilor de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (-0,03 puncte procentuale, respectiv -100 locuri vacante).

Datele trimestriale privind rata locurilor de muncă vacante sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă trimestrială, având ca perioadă de referinţă luna de mijloc a trimestrului. Eşantionul analizat cuprinde 21.000 de unităţi economico-sociale, iar cele din sectorul bugetar sunt cuprinse exhaustiv în cercetare, cu excepţia unităţilor administraţiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe bază de eşantion reprezentativ la nivel de judeţ (circac 770 de unităţi).

Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unităţile cu patru salariaţi şi peste, care reprezintă 90,39% din numărul total al salariaţilor din acest sector

comments

comments




Leave a Reply

avatar