full screen background image

Vaccinuri antigripale cu prospect în chineză, pentru români

vaccin antigripal     Anul acesta vaccinarea antigripală se face pe încredere. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu s-a ţinut de cuvânt, iar Institutul Cantacuzino nu a mai produs vaccinuri antigripale, nici măcar necesarul pentru programele naţionale de imunizare. Aşa că Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia medicilor de familie aproximativ 600 de mii de doze de vaccin antigripal cu prospectul în limba chineză.

Deşi au sesizat că vaccinurile sunt destinate exclusiv pieţei din China şi nu respectă legislaţia, fiind acceptabile la preţ şi neavând altele în loc, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au “închis ochii” pe pielea noastră.

În luna mai a acestui an, Ministerul Sănătăţii a alocat 10 milioane de lei Institutului Cantacuzino, cu ajutorul cărora urma să se reia producţia de vaccin antigripal. Atunci, ministrul Nicolăescu promitea că până în noiembrie 2013 vor fi obţinute la Cantacuzino 3 milioane de doze de vaccin antigripal. Promisiunile s-au dovedit a fi deşarte. Aşa că distribuţia de vaccinuri antigripale începe în luna decembrie, iar Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia medicilor de familie aproximativ 600.000 de doze de vaccin antigripal produse de firma olandeză ABBOTT BIOLOGICA şi care au prospectul în limba chineză.

Ministerul a transmis firmei producătoare că acceptă vaccinurile şi şi-a luat angajamentul că UNIFARM va “traduce” pentru români ce e cu vaccinurile destinate exclusiv pieţei din China.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a trimis o scrisoare către compania producătoare, prin care a cerut ca, în viitor, pe prospectul produsului să fie şi instrucţiuni în limba română.

În urma acuzaţiilor de întârziere a vaccinării antigripale, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au încercat să-i ducă pe români cu zăhărelu’, explicând că această campanie de vaccinare antigripală nu a fost demarată întrucât activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără a se înregistra probe pozitive de virusuri gripale, populaţia nefiind afectată.

Adevărul este însă mult mai dur – n-au fost în stare să producă vaccinuri în ţară, aşa că luăm de la străini, chiar dacă diferenţa de preţ dintre vaccinurile produse la Institutul Cantacuzino şi cele din import este destul de mare: un vaccin importat costă în jur de 35 de lei, în timp ce vaccinurile autohtone costă doar 8 lei, adică de patru ori mai puţin.

Românii se vaccinează de cel puțin doi ani din import, în condițiile în care Institutul Cantacuzino nu a mai produs nici măcar necesarul pentru programele naţionale de imunizare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar