full screen background image

Sfaturile pompierilor pentru evitarea incendiilor în sezonul rece

pompieri 2     De-a lungul timpului, incendiile produse în gospodăriile populaţiei în sezonul rece s-au soldat cu  pierderi de vieţi omeneşti, răniri grave şi distrugeri importante de bunuri materiale, afectând în special  persoanele în vârstă sau singure, şi au avut la origine de cele mai multe ori neglijenţa umană.

Numai în ultimele 24 de ore, pompierii militari suceveni au intervenit la cinci astfel de incendii.

Acestea au drept cauză, în principal, instalaţiile de încălzire improvizate sau burlane şi coşuri de evacuare a fumului şi gazelor amplasate necorespunzător, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile,  necurăţate şi neverificate periodic.

O altă cauză de incendiu foarte des întâlnită o constituie exploatarea cu defecţiuni sau improvizaţii a instalaţiilor şi echipamentelor electrice.

Probabilitatea de izbucnire a focului de la acest gen de instalaţii este mai mare, deoarece acestea sunt utilizate după o perioadă de timp mai îndelungată, fără a fi verificate şi reparate.

Cea mai frecventă împrejurare este suprasolicitarea instalaţiilor electrice, prin racordarea concomitentă a unui număr de consumatori ce depăşeşte puterea instalată.

O cauză de incendiu importantă, care trebuie să stea în atenţia părinţilor, este jocul copiilor cu focul.

În scopul prevenirii incendiilor provocate de copii, pe care frigul îi ţine acum mai mult pe lângă şi în casă, încăperile în care există sobe de încălzit sau gătit, lămpi de gătit cu petrol şi pentru iluminat în stare de funcţionare nu vor fi lăsate la îndemâna copiilor.

Copiii nu trebuie lăsaţi să se joace cu focul (lămpi, lumânări, chibrituri, brichete etc.).

În afara acestor cauze, în perioada toamnă/iarnă se produc frecvent incendii din cauza afumătorilor improvizate ori utilizate necorespunzător, cenuşei şi jarului aruncate fără a fi stinse în loc neamenajat, focului deschis făcut ocazional în gospodării, fumatului în locuri cu pericol de incendiu şi din cauza folosirii unor mijloace de iluminat cu flacără în mod neadecvat.

Şi, nu în cele din urmă, cauzele de incendiu produse în atelierele de producţie, care, în mod frecvent în această perioadă au la bază folosirea unor mijloace şi instalaţii de încălzire improvizate, neverificate, suprasolicitate şi folosite fără să fie supravegheate de personal instruit şi calificat.

comments

comments




Leave a Reply

avatar