full screen background image

Presa străină, despre vizita premierului chinez în România

cbs     Vizita istorică a premierul chinez în România este analizată de presa internaţională. România este văzută de unii comentatori ca o poartă de intrare a Chinei pe continentul european. Publicaţiile străine notează că Beijingul a promis investiţii masive în agricultură, dar şi în domeniul nuclear.

După Germania şi Elveţia, România este a treia ţară europeană pe care o vizitează Li Keqiang de când a fost numit premier, în martie. Iar acest lucru nu este o întâmplare. Potrivit cotidianului China Daily, „premierul Li Keqiang a ales cu grijă aceste ţări pentru primele sale vizite pe continentul european. Este un indiciu clar al priorităţilor sale. Din aceste vizite, ne dăm seama că Beijingul încearcă să implementeze o politică activă şi echilibrată faţă de Europa”.

Presa de la Beijing subliniază că „legăturile dintre China şi România trebuie să fie un exemplu pentru promovarea relaţiilor dintre China şi Europa Centrală şi de Est şi dintre China şi Uniunea Europeană”.

AFP remarcă faptul că Li Keqiang, primul şef de guvern chinez care vizitează România după 19 ani, a semnat la Bucureşti 13 acorduri de cooperare şi a promis investiţii uriaşe.

Beijingul ţinteşte însă mai departe de România. „China intră în Europa pe uşa din Est”, scrie Deutsche Welle, care analizează mizele reuniunii de la Bucureşti dintre premierul chinez şi omologii săi din 16 ţări central şi est-europene.

„Li Keqiang vine la întâlnire cu gânduri mari – şi cu portofelul larg deschis. Iar est-europenii îşi doresc resursele financiare de care dispune China, ca un resort pentru ieşirea din tranziţie”, scrie Deutsche Welle.

O întâlnire care nu este însă pe placul Bruxelles-ului. Potrivit unui diplomat european citat de Financial Times, forumul de la Bucureşti face parte dintr-o strategie a Beijingului de a diviza Uniunea Europeană pentru a o cuceri, mai apoi, strategie care pare menită să pună presiune asupra Bruxelles-ului, într-un moment în care între cele două părţi există mai multe dispute comerciale”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar