full screen background image

Peste 15% dintre decesele din România sunt cauzate de fumat

tigari slim     Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători, şi numai în România 15% dintre decese sunt cauzate de fumat (24% la bărbaţi şi 6% la femei), informează Agenţia Naţională Antidrog.

Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale Antidrog remis joi AGERPRES, mortalitatea prin cancer pulmonar, boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat, aproape s-a triplat în ultimii 25 de ani.

Factorii de risc care conduc la consumul de tutun sunt: debutul timpuriu al consumului de tutun, normele sociale favorabile comportamentelor de consum, disponibilitatea produselor din tutun, atitudini şi comportamente familiale permisive faţă de consumul de tutun, absenţa unor legături familiale de tip emoţional-suportiv, anturajul, fumatul pasiv care este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi.

Totodată, specialiştii consideră că expunerea femeilor însărcinate la fumul de ţigară determină o greutate scăzută a copilului la naştere.

Ziua Naţională fără Tutun (21 noiembrie) este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

“Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, foloseşte acest prilej pentru a derula, la nivel naţional, activităţi de informare asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă, precum şi pentru a sensibiliza populaţia cu privire la necesitatea respectării cadrului legislativ care interzice fumatul în spaţiile publice”, se arată în comunicat.

comments

comments




Leave a Reply

avatar