full screen background image

Casa Culturii, declarată monument istoric

Casa de cultura     La solicitarea Ordinului Arhitecţilor din România, Primăria municipiului Suceava a propus Ministerului Culturilor şi Cultelor clasarea Casei Culturii a sindicatelor în categoria monumentelor istorice.

Primarul Ion Lungu spune că, la întâlnirea de la Asociaţia Municipiilor din România, premierul Victor Ponta a promis transferarea caselor de cultură în administrarea autorităţilor locale.

Lungu  crede însă că, mai întâi, Casa Culturii trebuie salvată, în aşa fel încât să existe şi obiectul preluării.

Lungu spune că avut discuţii cu conducerea instituţiei culturale, în vederea încheierii unei asocieri cu aceasta din urmă, astfel ca, în schimbul unor acoperirii unor cheltuieli din bugetul local, spaţiile Casei Culturii să nu mai fie închiriate către terţi cu activităţi diverse.

Reprezentaţii sindicatelor justifică închirierea spaţiilor pin aceea că, din sumele încasate cu titlul de chirie sunt plătite facturile la utilităţi, salariile personalului, precum şi alte cheltuieli.

“Din păcate, la Casa de Cultură, de-a lungul anilor, numai cultură nu s-a făcut. Suntem dispuşi să intrăm într-o colaborare cu Casa de Cultură, să dăm anual o sumă de bani, printr-un parteneriat prin care să n-i se permită accesul acolo, să avem parte de promovare, astfel încât să putem salva Casa de Cultură. Însă, eu trag nădejde că aceasta va veni, într-o zi, la municipalitate, acolo unde îi este locul”, a spus Lungu, adăugând că nu este corect ca autorităţile locale să stea cu mâinile încrucişate, în timp ce un aşa de important edificiu arhitectural şi cultural este afectat de degradare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar