full screen background image

Proiect de cercetare pe piaţa suceveană a muncii

Mirela Adomnicai     Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava va are în vedere promovarea unui proiect de cercetare a pieţei muncii din judeţul Suceava.

Directorul executiv Mirela Adomnicăi precizează că iniţiativa ar putea fi materializată în cadrul programelor de finanţare din exerciţiul bugetar european care debutează anul viitor, susţinând că acest domeniu nu a mai fost sondat de mult timp şi că o asemenea cercetare ar releva realităţi judeţene încă neevidenţiate.

“Nu s-a mai făcut de multă vreme o asemenea sondare, din perspectiva care ne interesează pe noi, printre care şi cea a cererii angajatorilor. Noi avem informaţii doar din ceea ce înseamnă partea de statistică, adică din numărul de locuri de muncă vacante comunicate, precum şi de la compartimentul de consiliere, din care vedem înspre care cursuri se îndreaptă şomerii. Însă, sunt convinsă că au mai rămas segmente necercetate şi că acestea  ar arăta o altă realitate de pe piaţa muncii”, arată şefa AJOFM.

Adomnicăi precizează că, de altfel, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, tot printr-un proiect cu finanţare comunitară europeană, a lansat, printr-o serie de chestionare postate pe pagina web a instituţiei, o acţiune de prospectare a poziţiei angajatorilor în raport cu piaţa muncii.

Scopul acesteia ar fi tocmai problema acută a corelării între serviciile oferite prin cursurile de formare profesională şi nevoia de pe piaţă, “întrucât aceasta din urmă s-a schimbată în ultima perioadă, atât ca structură a şomerilor, exigenţe, cât şi ca nevoi ale angajatorilor”.

Pe de altă parte, directorul executiv al AJOFM a remarcat că, dacă până acum ofertele de slujbe veneau cu preponderenţă din zona serviciilor, în ultimul timp există o tendinţă de creştere a cererii pentru “tehnicieni”.

“Începe, din nou, să apară o cerere înspre ocupaţiile de natură tehnică. Se caută ingineri în construcţii, inginer mecanici, până acum marea cerere fiind pe partea de servicii, pentru bucătari, ospătari etc. De aceea şi cursurile organizate de AJOFM au fost mai multe pe această parte”, explică Mirela Adomnicăi.

comments

comments




Leave a Reply

avatar