full screen background image

Guvernul îşi angajează răspunderea pe proiectul legii descentralizării

camera deputatilor     Guvernul îşi angajează, marţi, răspunderea asupra proiectului legii descentralizării, în faţa Parlamentului, şedinţa Camerelor reunite fiind programată să înceapă la ora 15.00.

“Angajarea răspunderii va fi marţi, la ora 15.00”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, după şedinţa de luni a Birourilor Permanente reunite. El a menţionat că la proiectul legii descentralizării au fost depuse 2004 amendamente, iar acestea au fost trimise premierului.

Proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică a fost aprobat de Guvern în şedinţa de joi şi transmis apoi Parlamentului.

Vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat că domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.

Liviu Dragnea a arătat că în procesul de descentralizare nu vor fi incluse porturile, pentru care în perioada următoare va exista o “abordare separată”, şi nici plajele.

În privinţa plajelor, va fi transferat doar dreptul de administrare al acestora, urmând să rămână în proprietaea publică a statului. De la transferul dreptului de administrare vor fi exceptate însă plajele unde sunt în derulare proiecte cu finanţare europeană.

Proiectul de lege introduce totuşi posibilitatea ca pe Dunăre, pe anumite râuri sau alte cursuri de apă, la solicitarea autorităţilor locale, Apele Române să poată da în administrare porţiuni de plaje naturale, care pot apărea întâmplător şi unde autorităţile locale pot organiza activităţi de turism sau agrement.

Clădirile cinematografelor nu vor fi transferate autorităţilor locale, a mai spus Dragnea, pentru că majoritatea acestor imobile sunt afectate de contracte de închiriere.

Dragnea a mai spus că poliţia nu se descentralizează, ci dimpotrivă “se întăreşte”, iar în aceeaşi situaţie se află şi Agenţia de Prestaţii Sociale.

Potrivit lui Dragnea, în urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate, fiind preluaţi din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale şi cu cheltuielile de personal aferente, la instituţiile descentralizate care vor intra în subordinea autorităţilor locale.

Descentralizarea va implica, totodată, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor teritoriale.

Parlamentarii au avut posibilitatea de a depune amendamente la proiectul legii descentralizării până luni după-amiază.

Astfel, 37 de parlamentari au depus 2004 amendamente, cele mai multe dintre acestea fiind iniţiate de aleşi ai PSD. Deputatul PSD Mircea Dobre a înregistrat 1724 amendamente la proiectul de act normativ.

comments

comments




Leave a Reply

avatar