full screen background image

Poliţiştii încep de luni controalele la importatorii de materiale pirotehnice

materiale pirotehnice     Poliţiştii vor începe de luni controale la firmele care importă obiecte pirotehnice, urmând ca după prima săptămână din luna decembrie toţi comercianţii care vând, fără autorizaţie, materiale pirotehnice, să fie traşi la răspundere de autorităţi.

Oamenii legii au informaţii că importatorii au adus deja în ţară peste 100 de tone de materiale pirotehnice care vor fi comercializate de sărbătorile de iarnă către diverse firme, şi asta fără a fi luată în calcul cantitatea de astfel de obiecte care va intra pe piaţă în mod ilegal.

Poliţiştii le amintesc persoanelor juridice, dar şi celor fizice, că cei care nu se supun legislaţiei în vigoare riscă să se aleagă cu dosar penal, ceea ce poate însemna închisoare de la 3 luni la un an.

“Intensificăm activităţile pentru prevenirea înregistrării unor incidente deosebite pe zona folosirii necontrolate a materialelor pirotehnice. Ca în fiecare an, vom declanşa o acţiune naţională care va viza două planuri: menţinerea sub control a importatorilor de materiale pirotehnice şi intensificarea controalelor la toate societăţile comerciale care sunt autorizate pentru comercializarea şi executarea focurilor de artificii. În prezent avem înregistrate 12 societăţi comerciale care realizează operaţiuni cu importuri sau transferuri de articole pirotehnice, iar din datele pe care le avem aceste firme au adus în ţară stocuri de aproximativ 125.000 de kilograme de materiale pirotehnice. Urmează ca acestea să fie transferate la alte societăţi care au dreptul de comercializare sau de folosire a acestor materiale pirotehnice. Societăţile comerciale (n.r – care le importă) au dreptul să le comercializeze doar firmelor autorizate şi specializate în executarea focurilor de artificii”, a declarat pentru AGERPRES chestor Niculae Marinescu, şeful Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IGPR.

Poliţiştii ştiu că în perioada sărbătorilor materialele de acest tip sunt vândute adesea la negru, aşa că vor face controale la firme, în pieţe, în zonele comerciale, în preajma şcolilor sau în parcuri.

“Lucrăm la un plan de acţiune naţională care se va declanşa luni şi care vizează intensificarea controalelor la societăţile care importă materiale pirotehnice, iar după zece decembrie începe activitatea de control la societăţile care au dreptul să desfăşoare operaţiuni cu astfel de obiecte şi care se aprovizionează de la importatori. Acţiunea se va finaliza pe 3 ianuarie când vom avea şi rezultatele finale. Având o experienţă pe această zonă, mai ales la Poliţia Capitalei, avem semnale că poliţiştii au identificat deja şi identifică în permanenţă comercianţi ambulanţi care vând astfel de produse (…) Noi suntem conştienţi de faptul că aceste 125.000 de kg care sunt în prezent în ţară reprezintă partea ştiută, cunoscută a problemei. Bineînţeles că nu suntem naivi să credem că exact asta este şi cantitatea reală. Sunt stocuri pe care noi nu le cunoaştem. Scopul nostru este acela de a afla despre aceste stocuri”, a afirmat Marinescu.

Toate obiectele pirotehnice sunt aduse în ţară din China.

“Una din intrările în ţară este Portul Constanţa. Se aduc (n r- materialele pirotehnice) prin containere care vin direct pe mare. O altă filieră, care este destul de importantă şi care din păcate în acest an va fi destul de greu de controlat, dar vom face eforturi deosebite, este prin Polonia. Marfa vine în porturile poloneze şi de acolo, pe roţi, până în România. După cum ştim, fiind şi noi şi Polonia ţări europene şi desfiinţându-se controalele vamale, este o problemă având în vedere controlul acestor produse. De aceea, pe zona de vest ne-am luat măsuri speciale. În Portul Constanţa este mai uşor (n.r – de controlat) pentru există declaraţia şi impunerea vamală”, a precizat şeful Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.

Nu doar persoanele juridice se pot alege cu dosare penale, ci şi cele fizice care folosesc obiecte pirotehnice interzise pentru populaţie cum ar fi petardele.

Acestea nu doar că sunt interzise cetăţenilor, dar sunt şi foarte periculoase, de-a lungul anilor mai multe persoane fiind rănite grav în urma folosirii unor obiecte de acest gen.

“De-a lungul anilor am avut petiţii de la grupuri de cetăţeni, de la bătrâni care în această perioadă erau pur şi simplu terorizaţi de aspectul oraşului. Părea că eşti pe front. Se foloseau obiectele pirotehnice în zona şcolilor, a pieţelor. Am avut şi o situaţie deosebită. Un copil care se uita la o petardă cum explodează într-o sticlă şi când s-a produs explozia a rămas fără ochi. Aceste materiale erau folosite fără discernământ. Din anul 2005, de când s-a înăsprit legea, incidentele au scăzut, iar cantitatea de materiale pirotehnice a fost constantă în ultimii doi-trei ani. Dacă până în 2005 am avut undeva la peste 350 de accidente grave soldate cu persoane rănite şi două care chiar şi-au pierdut viaţa, anul trecut s-au înregistrat peste 20 de situaţii. Cele mai multe incidente se întâmplă, de regulă, în Bucureşti”, a spus chestorul Niculae Marinescu.

Controalele la importatori şi comercianţi vor fi făcute de poliţiştii de la Arme împreună cu cei de la Ordine Publică şi Investigarea Fraudelor.

“Acţiunile noastre vor fi organizate astfel încât, în colaborare cu colegii de la ordine publică, vom intensifica activităţile de control în zona pieţelor, centrelor comerciale, în zonele unde ştim că se desfăşoară comerţ ambulant cu astfel de materiale. Inclusiv zona complexului Europa o vom avea în atenţie. Vom colabora şi cu cei de la vamă pentru că aceste cantităţi de materiale pirotehnice s-ar putea să continue să vină în România, cu cei de la Garda Financiară pentru că vom face controale comune, dar şi cu poliţiştii de la investigarea fraudelor. De asemenea, patrulele vor fi instruite să desfăşoare activităţi şi să aibă în atenţie zonele vizate”, a declarat Marinescu.

Materialele confiscate vor fi distruse, ulterior, în urma hotărârii instanţei, în poligoane sau spaţii special amenajate.

“Se distrug fie de către societăţi comerciale private care au în obiectul de activitate distrugerea de materiale pirotehnice, în câmp deschis, în poligoane special amenajate unde se detonează, se pot distruge şi prin udare şi atunci ele devin inoperabile sau apelăm la IGSU sau la Serviciul Pirotehnic care ne ajută să facem aceste operaţiuni. Niciodată materialele pirotehnice nu au fost transmise către alte societăţi comerciale pentru a fi folosite sau să facă obiectul unor licitaţii”, a afirmat poliţistul.

Şeful Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Română spune că, în viitor, poate chiar începând cu anul 2014, românii ar putea să folosească, în afară de artificiile clasice, şi bateriile de artificii care sunt printre cele mai sigure obiecte pirotehnice.

“Se preconizează pentru legislaţia de la anul să se relaxeze puţin legislaţia privind accesul la aceste materiale pirotehnice. A apărut o Directivă Europeană pe care trebuie să o implementăm şi prin care se intenţionează, pe viitor, să se permită comercializarea către populaţie a unor categorii de materiale pirotehnice mult mai sigure cum sunt bateriile de artificii care sunt din clasa a II-a. Deja avem un grup de lucru la care participăm şi noi, cei de la Direcţia Arme, la Ministerul Muncii, pentru că ei sunt cei care au drept de iniţiativă legislativă pe această zonă”, a mai spus Marinescu.

Materialele pirotehnice sunt clasificate în patru categorii: categoria I – destinată populaţiei (artificiile), categoria II – destinată persoanelor autorizate (petarde, pocnitori), categoria III – destinată pirotehniştilor (materiale pirotehnice pentru spectacole în aer liber) şi categoria IV – destinată de asemenea pirotehniştilor şi persoanelor autorizate.

Poliţiştii au efectuat, anul trecut, peste 5.000 de controale la societăţi comerciale şi au constatat aproximativ 1.500 de infracţiuni la regimul articolelor pirotehnice, fiind cercetate 1.365 de persoane, majoritatea fiind persoane fizice.

De asemenea, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 67.678 kg de articole pirotehnice din categoriile I-IV în valoare de circa 1.600.000 lei.

“Având în vedere că în ţară, în momentul de faţă, stocurile pe care noi le estimăm sunt la 125.000 de kg, iar anul trecut a fost confiscată o cantitate de peste 60.000 de kg, asta înseamnă că a fost indisponibilizată jumătate din cantitatea existentă în acest an la producători”, a subliniat chestorul Niculae Marinescu, şeful Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.

comments

comments




Leave a Reply

avatar