full screen background image

Barroso: “Sper că România va intra în Schengen, dar nu pot preciza data”

schengen     Comisia Europeană continue să sprijine România şi Bulgaria pe calea aderării la spaţiul Schengen, dar acest lucru nu depinde de instituţiile europene, ci de poziţia unor state membre, a declarat preşedintele executivului european, Jose Manuel Barroso, într-un briefing de presă comun cu premierii român, Victor Ponta, şi moldovean, Iurie Leancă.

Barroso şi-a exprimat speranţa că remarcile sale, făcute la un post de televiziune francez, la începutul săptămânii, au fost bine înţelese în România şi a precizat că a simţit nevoia să facă distincţia între ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii şi aderarea la Schengen.

‘Da, privind Schengen am spus că nu va fi posibil de la 1 ianuarie 2014, din cauza opoziţiei unor state membre faţă de aderarea la sistemul Schengen a României şi Bulgariei. De asemenea, am spus că, din punctul de vedere al Comisiei, România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile tehnice necesare. Deci poziţia Comisiei nu s-a schimbat, continuăm să sprijinim Bulgaria şi România pe această cale. Dar trebuie să fiu realist şi să spun că decizia este luată de statele membre şi, după cum ştiţi, din motive diferite, acest lucru nu este încă posibil’, a spus şeful executivului comunitar.

El a adăugat că, din acest motiv, nu se poate angaja la o dată concretă privind aderarea celor două ţări. ‘Din punctul de vedere al Comisiei, ar trebui să fie posibil, dar nu depinde de instituţiile europene, ci de poziţia unor state membre. Aceasta este realitatea, este o evaluare foarte onestă şi cred că opinia publică din România trebuie să ştie cu exactitate care sunt provocările. Sper că se va întâmpla, dar nu pot fi exact asupra datei, pentru că nu este o decizie care să fie în competenţa mea’, a mai spus Barroso.

Premierul Victor Ponta a afirmat că, din punctul său de vedere, este foarte clar că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile de aderare.

‘În special în ceea ce priveşte frontierele aeriene, acolo şi România şi Bulgaria au frontiere perfect securizate şi nu există nicio explicaţie tehnică sau de altă natură care să împiedice această intrare. Ceea ce trebuiau să facă România şi Bulgaria s-a făcut, şi Comisia a confirmat acest lucru, mai departe este o decizie politică a statelor membre’, a declarat şeful guvernului român.

comments

comments




Leave a Reply

avatar