full screen background image

Statul va avea prioritate la cumpărarea terenurilor agricole

teren agricol     Statul va avea prioritate la cumpărarea de terenuri agricole. Asta prevede un proiect de ordonanţă, prin care guvernul vrea să împiedice fărâmițarea proprietăților. Conform acestuia, dreptul de preempţiune la vânzarea de terenuri agricole îl vor avea şi persoanele cu vârsta de până în 40 de ani care fac agricultură în localitate.

În proiect se mai prevede obligaţia cumpărătorului de a dovedi, spre exemplu, că a desfășurat activități agricole pentru o perioada de cel puțin cinci ani. Totodată, se desființează Agenția Domeniilor Statului și se înființeaza Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, care trece în subordinea Guvernului.

Executivul vrea să pună condiţii dure la vânzarea terenurilor agricole. Motiv pentru care guvernanţii au introdus într-un proiect de ordonanţă de urgenţă prioritatea statului, dar şi a tuturor persoanelor fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole, în cazul vânzării terenurilor aflate în extravilan.

Dacă iniţial proiectul de lege prevedea că persoanele fizice nu vor putea deţine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan, ulterior guvernanţii au revenit asupra acestui aspect renunțând la limita impusă. Dacă nici unul dintre titularii dreptului de preemțiune nu își manifesta intenția de a cumpăra terenul, vânzarea este liberă.

Terenurile agricole situate în extravilan pe o raza de 10 km de la granița României nu vor putea fi însă vândute decât cu avizul Ministerului Apărării Naționale, în vreme ce înstrăinarea unui teren aflat într-o zonă cu potențial arheologic va putea fi făcută doar cu avizul Ministerului Culturii.

Prin acest act normativ, Guvernul urmăreşte comasarea terenurilor agricole pentru o exploatare mai eficientă în cadrul fermelor agricole. Un alt motiv invocat de Ministerul Agriculturii, pentru iniţierea acestui act normativ, este liberalizarea pieţei funciare de la 1 ianuarie 2014, când va fi permisă cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii din UE. Prin această liberalizare guvernanţii se tem de apariţia unor acțiuni speculative cu privire la tranzacționarea terenurilor agricole.

Prin această ordonanță se desființează Agenția Domeniilor Statului și se înființeaza Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, care trece în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului.

comments

comments




Leave a Reply

avatar