full screen background image

Studenții în stradă, elevii în grevă japoneză

elevi-banci     Studenții vor ieși în stradă, iar elevii vor intra în grevă japoneză, miercuri, fiind nemulțumiți de subfinanțarea sistemului educațional, relatează B1 TV.

Nemulțumiți de felul în care Guvernul tratează Educația din România, studenții vor ieși în stradă în 10 mari orașe din țară și Capitală, iar în unele județe, elevii se vor alătura protestelor, după terminarea programului școlar.

Astfel, elevii vor purta pe durata orelor de curs o baderolă albă.

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel naţional, trage un semnal de alarmă în privinţa subfinanţării învăţământului românesc şi solicită Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.

Printre principalele revendicări ale elevilor este şi dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ.

“Există numeroase cazuri în care şcolile nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. În mediul rural, există încă şcoli cu toalete în curte şi
fără apă potabilă. De asemenea, în unele situaţii, şcolile sunt încălzite cu sobe vechi şi degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de învăţare adecvat, unităţile de învăţământ trebuie să aibă în dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, săli de clasă dotate corespunzător, dar şi spaţii destinate activităţilor extra-curriculare”, a precizat CNE.

Totodată, elevii cer decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti.

“Consiliul Naţional al Elevilor consideră dezavantajoasă ordonanţa guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şi solicită acoperirea totală a cheltuielilor de transport conform Legii Educaţiei Naţionale”, se mai arată în comunicat, precizându-se că suma maximă decontată pentru un abonament lunar emis pentru distanţa de 50 de kilometri este de 120 lei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar