full screen background image

Verificări gratuite ale glicemiei, tensiunii arteriale şi greutăţii, la Valea Moldovei

glicemie     Joi, 14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului va fi marcată, la Valea Moldovei, printr-o acţiune ce va consta în verificarea gratuită a glicemiei, tensiunii arteriale şi greutăţii în rândul localnicilor.

În paralel, la Valea Moldovei va fi organizat şi un concurs de desene pentru copii, cu tematică adaptată Zilei Mondiale a Diabetului.

Cele mai reuşite lucrări vor fi răsplătite de reprezentanţii DSP cu premii constând în rechizite.

Numărul persoanelor din judeţ diagnosticate cu diabet este de 23.557, dintre care 12.527 din mediul urban, iar 11.030 din mediul rural.

Din totalul bolnavilor, doar 3.235 nu sunt insulinodependenţi (1.591 de la oraş şi 1.644 de la ţară).

Astfel, din cei 23.557 de suceveni cu diabet zaharat, 371 reprezintă cazuri noi, adică pacienţi depistaţi în cursul acestui an (32 dintre persoanele diagnosticate în 2013 sunt dependente de insulină).

Medicii suceveni spun că, în judeţ, numărul bolnavilor a crescut de circa trei ori mai mult începând cu 2007-2008, când s-a derulat programul de evaluare a stării de sănătate şi care a dus la descoperirea de noi pacienţi.

La ora actuală, circa, 30% dintre persoanele suferinde de diabet nu sunt diagnosticate, ceea ce face ca foarte mulţi pacienţi să fie depistaţi târziu, când afecţiunea este deja cronică.

În perioada iunie-septembrie 2013, 13 suceveni au decedat din cauza acestei maladii.

Pentru viitor, estimările specialiştilor în domeniu sunt sumbre, aceştia arătând că în 20 de ani numărul bolnavilor de diabet zaharat se va dubla din cauza stilului de viaţă sedentar combinat cu o alimentaţie bogată în calorii.

comments

comments




Leave a Reply

avatar