full screen background image

Clarificări pentru încheierea acordului de mic trafic România-Ucraina

ministerul afacerilor externe     România şi Ucraina şi-au manifestat interesul pentru încheierea unui acord bilateral care să reglementeze regimul micului trafic de frontieră şi, deşi textul documentului a fost convenit în cea mai mare parte, mai e necesară clarificarea unor aspecte vizând regimul juridic al şederii în teritoriul părţilor, a precizat MAE, la solicitarea AGERPRES.

“Ambele state şi-au manifestat interesul pentru încheierea unui acord bilateral care să reglementeze regimul micului trafic de frontieră. Din perspectiva părţii române, deşi, din punct de vedere cantitativ, textul acordului a fost deja convenit în cea mai mare parte, sunt necesare, în continuare, eforturi pentru clarificarea unor aspecte esenţiale pentru regimul juridic al şederii în teritoriile părţilor, care trebuie să fie în deplină conformitate cu acquis-ul european, inclusiv jurisprudenţa relevantă a CJUE, respectiv în ce priveşte instrumentele necesare aplicării eficiente a acordului”, subliniază Ministerul Afacerilor Externe.

Referitor la deschiderea unui punct de trecere a frontierei între localităţile Sighetu Marmaţiei (România) şi Solotvino (Ucraina), MAE susţine că, ulterior obţinerii aprobării Guvernului României, a transmis părţii ucrainene propunerea încheierii unui acord, prin schimb de note verbale, privind deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei în zona podului de beton armat care urmează a fi instalat peste râul Tisa, între localităţile menţionate. Acordul va intra în vigoare după transmiterea răspunsului favorabil al părţii ucrainene şi după finalizarea procedurilor necesare, conform legislaţiilor interne ale celor două părţi, pentru intrarea în vigoare, adaugă sursa citată.

Guvernul a decis, săptămâna trecută, aprobarea unui Memorandum cu Ucraina privind deschiderea unui nou punct internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene între localităţile Sighetu Marmaţiei (România) şi Solotvino (Ucraina).

Discuţiile bilaterale pentru încheierea acordului de mic trafic la frontieră au demarat încă din 2007, după aderarea României la Uniunea Europeană, iar la începutul lui 2009 se ajunsese la un acord privind finalizarea negocierilor, însă documentul nu a mai fost semnat.

În conformitate cu reglementările UE, statele membre pot încheia cu statele vecine nemembre astfel de acorduri bilaterale aprobate ulterior şi de Comisia Europeană, prin care locuitorii din apropierea frontierei, pe o zonă de 30 de kilometri în interior, cu posibilitate de extindere şi la 50 de kilometri în unele cazuri, se pot deplasa liber pe o anumită zonă din interiorul ţării membre UE, pe baza unor permise de mic trafic.

comments

comments




Leave a Reply

avatar