full screen background image

Ponta: Nu cred că mai trebuie să stabilească Guvernul nivelul taxelor locale

ponta     Premierul Victor Ponta a declarat duminică seară, la Antena 3, că după descentralizare Guvernul nu ar mai trebui să stabilească nivelul taxelor locale, acest rol revenind primarilor şi consiliilor locale.

“Eu cred că nu mai trebuie să stabilească Guvernul central, dacă vorbim de descentralizare, nivelul taxelor locale. Cred că primarul, consiliul local (…) o să aibă dreptul la un moment să discute cu propriii cetăţeni, să spună: reduc taxele sau le cresc. Centralismul acesta – în care le spun eu de la Guvern cât să-şi pună ei, cu cât să-şi crească sau să scadă taxa – cred că e o gândire centralist-comunistă. Şi, de altfel, această gândire centralist-comunistă am constat-o la aşa-zise partide de dreapta şi când vorbim de descentralizare. Eu cred că e foarte bine ca omul să nu mai vină la Bucureşti să-şi rezolve o problemă. Să se ducă la judeţul lui sau la oraşul cel mai apropiat. (…) De la Ceauşescu încoace nu a vrut nimeni să descentralizeze. (…) Da, vreau să fiu primul-ministru care nu vrea mai multă putere la Bucureşti, ci vreau, dimpotrivă, mai puţină putere şi mai mult timp ca Guvernul central să se ocupe de ceea ce trebuie să se ocupe un Guvern central”, a afirmat premierul, întrebat despre posibilitatea ca autorităţile locale să poată stabili nivelul taxelor.

Victor Ponta a adăugat că pe agenda Guvernului ar trebui să se regăsească teme precum “marea infrastructură, politici publice importante”. “Faptul că se ocupă miniştrii din Cabinetul meu de cine e şef la nu ştiu ce direcţie din Harghita sau… Nu este aceasta treaba unui ministru. Şi aşa apare birocraţia, aşa apare corupţia, aşa apare clientela. Vreau să fie la primari, la consilierii locali, cei pe care-i trage omul de mână pe stradă. Până-l trage pe ministru, îl vede o dată în patru ani. De aceea sunt legate chestiunile despre ce facem cu banii publici şi ce facem cu descentralizarea”, a mai declarat primul-ministru.

comments

comments




Leave a Reply

avatar