full screen background image

Necunoaşterea unei limbi străine, piedică în calea angajării în străinătate

Mirela Adomnicai     În acest an, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava a depăşit planul de formare profesională, susţine directorul executiv Mirela Adomnicăi.

“Ne-am propus 1.000 de cursanţi şi avem, deja, 1.050 de absolvenţi de cursuri de formare profesională, cu un număr de 54 de cursuri desfăşurate, pe 10 ocupaţii, o parte dintre ele acoperite prin acreditări ale centrului nostru de formare”, a declarat şefa AJOFM, enumerând, în categoria celor din urmă, cursurile de coafor, bucătar, ospătar, frizer şi lucrător în comerţ.

Adomnicăi a menţionat şi cursurile organizate în colaborare cu Centrul de formare profesională a adulţilor din Cluj, care a acoperit şi alte solicitări de pe piaţa muncii, precum cele pentru instalatori şi tehnician în turism. În anul viitor, AJOFM va organiza cursuri a căror necesitate a fost relevată după activitatea de consiliere a persoanelor aflate în căutarea unei slujbe, cele mai vizate de către solicitanţi fiind cele de bucătar, patiser şi camerist, acesta din urmă în special pentru unităţile de turism din zona montană.

Având în vedere că, până acum, oferta de locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare a fost destul de redusă, AJOFM  se va autoriza pentru organizarea de cursuri de formare a inspectorilor din domeniul sănătăţii securităţii şi sănătăţii în muncă; antreprenorilor, administratorilor de pensiune, precum şi celor de dobândire a competenţelor pe linie de limbi străine.
Referindu-se la limbile străine, Adomnicăi remarcă faptul că  aceasta este principală dificultate pe care o întâmpină românii  care vor să lucreze în străinătate.

“Este o problemă care îi împiedică să se angajeze în străinătate, să se acomodeze şi să se integreze în colectivul de acolo”, a explicat şeful AJOFM.

Mirela Adomnicăi a ţinut să specifice că, anul viitor, după evaluarea cererilor de finanţare depuse în cadrul Programului Operaţional Regional Dezvoltarea Resurselor Umane, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă  ar putea organiza cursuri de formare finanţate din fonduri europene, participanţii urmând să primească o subvenţie care să înlocuiască venitul pe care aceştia l-ar fi obţinut dacă nu ar urma prelegerile în cauză.

“Sperăm ca planul de 1.000 de cursanţi, pe anul 2014, care se încadrează în anvelopa bugetară, să fie depăşit prin organizarea de cursuri finanţate din fonduri europene”, a spus Adomnicăi.

comments

comments




Leave a Reply

avatar