full screen background image

Şomeri angajaţi cu contract de muncă, dar care primesc şi indemnizaţie de şomaj

Mirela Adomnicai     Agenţii economici care, în cel mult 3 zile de la data încadrării şomerului în plată, nu comunică acest lucru la AJOFM, riscă amendă de până la 5000 de lei.

Pe 22 octombrie, au intrat în vigoare modificările Legii nr. 76/2002, dată până la care,  în termen de 10 zile lucrătoare de la vacantarea, angajatorii erau obligaţi să comunice toate locurile de muncă vacante pe care le aveau, informează directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, Mirela Adomnicăi, adăugând că aceeaşi obligaţie era valabilă şi în cazul angajării unui şomer în plată, în acest caz comunicarea făcându-se într-un interval de cel mult 3 zile de la data încadrării indemnizatului.

Aceasta, în situaţia din urmă, astfel încât să înceteze plata ajutorului de şomaj şi să nu se creeze debit.

“În cazul în care angajatorul nu-şi onora cele două obligaţii, fapta acestuia constituia contravenţie  sancţionată cu avertisment sau cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei”, subliniază Adomnicăi

Directorul executiv al AJOFM avertizează însă, că din 22 octombrie 2013, în afara celor menţionate, angajatorii sunt obligaţi să comunice la AJOFM, în termen de 1 zi lucrătoare, ocuparea oricărui loc de muncă vacant.

Potrivit şefului instituţiei sucevene, îndeplinirea acestei obligaţii este în interesul angajatorului, întrucât, de la 1 ianuarie 2011, nu mai  există cărţi  de muncă.

Adomnicăi opinează că, respectivul carnet de muncă arăta, în fiecare moment, statutul persoanei, iar în momentul în care agentul economic angaja un şomer, se vedea că acesta este un indemnizat, pentru că era deschisă cartea de muncă la AJOFM. De asemenea, se ştia că trebuie se comunice angajarea unui şomer în plată.

“Recent, am avut controlul Curţii de Conturi, care a constatat că există situaţii în care angajatori din Suceava angajează persoane care îşi iau, în continuare, indemnizaţie de şomaj, chiar dacă respectivul angajator face înregistrarea în Registrul Electronic de Evidenţă a Salariaţilor. În momentul în care angajatorul îşi va îndeplini cele 3 obligaţii corelate, acesta nu va săvârşi nicio contravenţie, iar pe de altă parte, nu vom crea debite înregistrate în evidenţa noastră contabilă, pe care, la un moment dat, trebuie să le recuperăm de la şomerii care au încasat necuvenit indemnizaţia de şomaj”, arată Adomnicăi.

Şefa AJOFM precizează că, după verificările din vara lui 2013, Curtea de conturi a constatat că, în 2012, au fost înregistrate 24 de asemenea cazuri, debitele, cumulate doar pentru un număr redus de luni, fiind recuperate.

În ceea ce priveşte declararea locurilor de muncă vacante, Mirela Adomnicăi spune că, pentru a păstra o bună relaţie cu angajatorii, care în această perioadă de criză se plâng de instituţiile de control şi de amenzile mari, singurul inspector de control măsuri active al instituţiei nu a dat, până acum, decât avertismente.

“Încercăm, prin diverse pârghii, să stabilim o mai bună relaţie cu angajatorii. Printr-o procedură internă am stabilit ca în cazul recidiviştilor, care au fost o dată avertizaţi cu privire la această obligaţie şi care continuă să nu comunice, să trecem la aplicarea amenzilor”, a încheiat Adomnicăi.

comments

comments




Leave a Reply

avatar