full screen background image

Peste 1.200 de elemente de muniţie asanate de pirotehniştii suceveni

asanare-pirotehnica     Muniţia de război rămasă pe teritoriul judeţului Suceava din perioada celor două Războaie Mondiale continuă să fie descoperită.

Proiectile, bombe, grenade, cartuşe de infanterie şi alte elemente de muniţie, marea majoritate active, sunt găsite cu ocazia lucrărilor agricole sau de construcţie, atunci când apele învolburate spală malurile unor cursuri de râuri sau chiar la tăierea arborilor (proiectile rămase în trunchi după ce au fost lansate).

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” al judeţului Suceava, în componenţa căreia se regăsesc locotenentul Ilie Şveduneac (ofiţer coordonator), maistrul militar Iulian Pentilescu (şeful echipei), plutonierul adjutant Marius Chimiuc şi plutonierul major Ovidiu Dedeagă, a efectuat, în ultimele 10 luni, 64 de misiuni de asanare şi patru de distrugere a muniţiilor rămase neexplodate.

Una dintre cele mai dificile intervenţii a fost chiar în luna octombrie, pe raza oraşului Salcea, de unde s-au asanat peste 100 de elemente de muniţie, iar ultima misiune de distrugere a avut loc vineri, 1 noiembrie, la poligonul Bogata, din comuna Baia.

Până în prezent, în acest an, au fost asanate peste 1.200 de elemente de muniţie de diferite calibre, din care 119 proiectile artilerie, 104 bombe de aviaţie, nouă bombe explozive de aruncător, 33 de grenade de mână, 853 de cartuşe infanterie, cinci mine antipersonal, 71 de focoase artilerie şi 10 alte componente.

Toată muniţia asanată a fost distrusă în poligoanele specializate.

Un lucru îngrijorător este acela că avertismentele specialiştilor pirotehnicieni, cu privire la faptul că proiectilele pot mutila şi chiar ucide, condiţii în care nu trebuie nici măcar atinse, nu sunt întotdeauna respectate.

Adesea, cetăţenii transformă proiectilele sau grenadele în “suveniruri” pe care le expun în propria gospodărie.

De altfel, din datele statistice reiese că, la nivelul judeţului Suceava, ca urmare a nerespectării regulilor de comportare la descoperirea muniţiilor rămase neexplodate din timpul conflictelor armate, s-au înregistrat 26 de victime.

Din acestea, 15 au murit şi 11 au fost rănite. Grav este faptul că cei mai afectaţi sunt din rândul copiilor, nouă decedaţi şi opt răniţi, din care trei mutilaţi pe viaţă.

“Pentru noi, cele două Războaie Mondiale nu s-au încheiat. Ele pot provoca efecte grave oricând în zilele noastre, mai ales acolo unde există neglijenţă şi indiferenţă din partea cetăţenilor” a subliniat colonelul Cristinel Anton, împuternicit prim-adjunct al inspectorului şef, cel care a coordonat mulţi ani intervenţiile pompierilor militari pe linie pirotehnică.

Plutonierul adjutant Alin Găleată, din cadrul Compartiment Informare şi Relaţii Publice al ISU Suceava, face un nou apel către populaţie, privind modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie.

Astfel, trebuie să ştii că sunt interzise:

– atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;

– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

– demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;

– jocul copiilor cu diferite elemente de muniţie;

– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.

Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis:

– accesul persoanelor şi în special al copiilor;

– executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice;

– executarea unor lucrări funciare;

– circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.

Se vor anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodată.

De asemenea, trebuie avut în vedere că indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim.

Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodată trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.

comments

comments




Leave a Reply

avatar