full screen background image

Asocierea cu “Pro anima”, pentru gestionarea câinilor fără stăpân, nu a trecut de Consiliul Local

cainii-vagabonzi     Proiectul de hotărâre privind aprobarea asocierii dintre municipiul Suceava şi Asociaţia pentru protecţia animalelor “Pro anima”, în vederea derulării programului de gestionare a câinilor comunitari fără stăpân, nu a trecut de votul consilierilor locali, întruniţi, ieri, în şedinţă ordinară.

Iniţiativa legislativă a căzut, cu 10 voturi favorabile, 4 abţineri şi 5 opţiuni “împotrivă”, alesul PSD, Doiniţa Cocriş, preşedintele “Pro anima” neputând vota, întrucât avea interes în domeniu.

Pentru ca proiectul de hotărâre să fie aprobat era nevoie de jumătate plus unul din voturile tuturor celor 23 de consilieri, adică de cel puţin 12 opţiuni favorabile, în condiţiile în care 3 consilieri au absentat de la şedinţă.

Alesul PDL, Niculai Barbă, a spus că modul în care este prezentat proiectul de parteneriat nu va rezolva problema cânilor vagabonzi.

“Singurul lucru care ar trebui precizat ar trebui să sune în felul următor: scopul acestei colaborări este acela de a fi strânşi toţi câinii de pe stradă. Aşa cum este proiectul redactat nu oferă nicio garanţie că acest lucru se va întâmpla. Se vor cheltui, în continuare, sume de bani, de către unii sau de către alţii, iar câinii, în continuare, vor fi tot pe stradă”, a pus în vedere Barbă.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, în calitate de iniţiator al proiectului,  a precizat că, începând din 2004, de când a venit la conducerea administraţiei locale s-au realizat două adăposturi pentru maidanezi, ultimul, finalizat recent, fiind mai modern de cât cel dintâi.

Lungu a evidenţiat că proiectul de asociere cu “Pro anima” se suprapune peste strategia de gestionare a câinilor fără stăpân aprobată deja de Consiliul Local, iar printr-un sondaj făcut prin intermediul asociaţiilor de proprietari, 90% dintre suceveni s-au pronunţat pentru adunarea caninelor vagabonde de printre blocuri şi adăpostirea lor în spaţiile amenajate  Lunca Sucevei.

“Noi avem la bază strategia de anul trecut, deci nu se pune problema  de a rămâne câinii pe străzi”, a explicat primarul Ion Lungu.

Doiniţa Cocriş, preşedintele Asociaţiei “Pro anima”, a amintit că structura pe care o reprezintă colaborează cu Primăria încă din anul 2004.

“Încercăm să rezolvăm această problemă destul de spinoasă a Sucevei. Nu am solicitat bani de la Primăria municipiului Suceava, ci am fost ajutaţi  cu utilităţile, cu oamenii care ajută la curăţenie, cu medicul şi hingherii care prind câinii”, a arătat Cocriş.

Conform proiectului de hotărâre amintit, Asociaţia “Pro Anima” urma să asigure hrana pentru animale, dotarea blocului operator de sterilizare, micro-ciparea şi medicamentele necesare, în timp ce Primăriei îi revine obligaţia plăţii contravalorii activităţii de prindere şi transportare a cânilor, celei de păzire a adăposturilor, dar şi cea a  derulării procedurilor adoptare a caninelor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar