full screen background image

20 de milioane de atacuri informatice în şase luni

desktop computer with lcd monitor, keyboard, speaker and mouse,     România a înregistrat 20 milioane de alerte de atacuri informatice în primele șase luni din 2013, potrivit datelor Cert.ro, organismul care înregistrează reclamațiile și alertele de securitate cibernetică.

“Numărul alertelor este în creștere și pentru faptul că piața din România a crescut foarte mult, pentru că serverele și celelalte echipamente au crescut foarte mult ca și capacitate și ca număr și atunci a apărut această tentație”, a declarat joi ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica, la a treia ediție a conferinței anuale de securitate cibernetică.

Nica a precizat că această alertă nu se referă numai la tentativele de furt de bani, în mediul on-line, ci sunt și în legătură cu datele personale, conturile de e-mail, bazele de date.

Oficialul MSI a subliniat că hoții cibernetici sunt prinși întotdeauna pentru că furtul dintr-un sistem inteligent lasă urme.

“Nu poți fura în IT fără să lași urme. Riscul de a fi furat în mediul on-line este același pe care îl ai când mergi cu tramvaiul în București sau în piața Obor”, a spus Nica.

Întrebat de jurnaliști despre proiectul SRI de securitate cibernetică la nivel național, Nica a declarat că acesta este extrem de important, va fi o investiție coerentă și care vizează 50 de instituții publice majore ale României, urmând să monitorizeze atacurile cibernetice.

Proiectul a fost depus de SRI pentru a fi finanțat din fonduri europene, este în valoare de 30 milioane euro, dar în prezent se află în faza de evaluare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar