full screen background image

Sănătatea plătește salariile polițiștilor

Politia     Sănătatea nu primeşte niciun ban în plus la rectificarea de buget, ba din contră, trebuie să dea înapoi peste 54 de milioane de lei. Fondurile erau destinate renovării unor maternităţi, dar vor ajunge la Ministerul de Interne, care nu mai poate plăti salariile poliţiştilor.

Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate recunoaşte că spitalele vor avea probleme financiare până la sfârşitul anului. Banii ajung doar pentru plata salariilor cadrelor medicale, dar nu şi pentru tratamentele bolnavilor. Aşa că, pacienţii vor fi trataţi pe datorie.

„Suma necesară pentru a nu avea niciun fel de problemă pe partea de credite bugetare este în jur de 490 de milioane. Avem în acest moment din resurse proprii bani pentru a asigura salarii și utilități la toate spitalele în 15 noiembrie, respectiv 15 decembrie. Diferența de plăți, de bani efectiv, care să intre în conturile spitalelor să fie plătite la începutul lunii ianuarie din bugetul anului viitor”, a propus Cristian Bușoi, președintele CNAS.

De partea cealaltă, sindicaliştii atrag atenţia că în unele spitale, situaţia este critică. „Înainte de rectificare, avem undeva, 70-80 de spitale din România, care nu au bani”, a declarat Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.

Ministrul Sănătăţii a explicat ce bani pierde instituţia pe care o conduce. Este vorba de sumele destinate cofinanţării programului de reabilitare a 20 de maternităţi din ţară, început în urmă cu câţiva ani.

„Noi suntem acum la faza la care am pus niște bani în buget la rectificarea din vară, dar constructorii nu-şi mai pot duce până la capăt lucrările ca sa poată să fie decontate”, a declarat Eugen Nicolăescu.

Banii de la Ministerul Sănătăţii ar putea fi direcţionaţi către Ministerul de Interne. „Știu, de exemplu, de la colegul meu, de la ministrul Stroe, că ei nu au banii de salarii până la sfârșitul anului pentru politiști”, a dezăluit ministrul Nicolăescu.

La rectificarea de la sfârşitul lunii iulie, sistemul sanitar a primit cei mai mulţi bani, peste un miliard de lei. Dar cea mai mare parte a lor s-a dus pentru plata datoriilor la medicamente.

comments

comments




Leave a Reply

avatar