full screen background image

Toate pensiile vor creşte cu 3,75%; la salariile mari nu se va aplica creşterea

bani-romanesti     Toate pensiile vor fi indexate cu 3,75%, însă în privinţa salariilor bugetarilor această creştere nu se va aplica la salariile mari, ci se va încerca fie o majorare a salariului minim, fie se va acorda pe categorii ţintite, acolo unde angajaţi au venituri mici, a declarat premierul Victor Ponta.

Primul ministru a făcut această precizare în contextul în care anterior anunţase că bugetul pentru anul 2014 prevede creşteri de pensii şi salarii, dar de acestea vor beneficia doar cei cu venituri mici şi unele categorii speciale.

“A fost o eroare a mea, în sensul în care eu mă refeream la indexarea salariilor şi am spus din greşeală şi de pensii. Doamna ministru Câmpeanu (ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, n.r.) m-a sunat imediat şi mi-a reamintit că avem o decizie a Curţii Constituţionale, pensiile sunt bazate pe contribuţii şi nu poţi să le opreşti, să le îngheţi pe cele mai mari şi să le creşti doar pe cele mici. (…) A fost greşeala mea şi îmi pare rău că am băgat şi pensiile alături de salarii, conform deciziilor Curţii Constituţionale, pensia fiind bazată pe contribuţii, în momentul în care indexezi punctul de pensii, îl indexezi pentru toată lumea. Dacă vrem să schimbăm acest sistem, trebuie să schimbăm Legea pensiilor. Ori, nu este timp acum, până la noul buget, să mai schimbam Legea pensiilor ca să putem mări diferenţiat. Informaţia corectă este 3,75% pentru toate pensiile şi este creşterea punctului de pensie”, a afirmat Victor Ponta, într-o intervenţie la postul România TV.

În ceea ce priveşte salariile din sistemul bugetar, acestea nu vor fi mărite pentru acei angajaţi cu venituri mari, ci pentru acele categorii profesionale care au salarii mici. “La salarii vroiam însă să spun – şi aceasta este o discuţie pe care am avut-o şi cu ministrul de Finanţe, cu dl. Chiţoiu – din fondul acela în jur de 3% din care putem mări anvelopa salarială, ideea a fost să nu mărim tuturor cu 3%, pentru că în special pentru salariile mari creşterea, să zic, nu este semnificativă, şi să încercăm fie să mărim salariul minim, fie să mărim salariile la categorii ţintite, vorbim de rezidenţi, vorbim de profesori debutanţi, de cei cu venituri mici din sectorul bugetar”, a specificat primul ministru.

Referitor la rectificarea bugetară, premierul Ponta a precizat că banii reduşi de la Ministerul Muncii provin din sume din bugetul pe anul în curs care nu au fost folosite. “Nu s-au luat efectiv, ci sunt bani care au fost prevăzuţi in bugetul pe 2013 şi care nu au fost utilizaţi. Deci, practic, nu s-a tăiat vreo pensie, sau vreun ajutor de şomaj, sau vreun ajutor social în plată”, a subliniat Ponta.
Premierul a mai adăugat că şi la celelalte instituţii la care s-a făcut o rectificare bugetară în sensul reducerii banilor a fost vorba despre sume pe care le aveau prevăzute în bugetul pe 2013 şi pe care nu le mai pot folosi în cele două luni care au mai rămas până la sfârşitul anului.

comments

comments




Leave a Reply

avatar