full screen background image

Cota unică de impozitare rămâne neschimbată până în 2016

impozit2     Vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministru al Finanţelor Publice, a declarat joi, la Timişoara, că nivelul de 16% al cotei unice asigură competitivitate pentru economia românească şi va rămâne neschimbat “în perioada 2013-2016”.

‘Din punct de vedere al impozitării directe, pe profit, pe dividende şi pe toate veniturile obţinute de o persoană fizică, cota de 16% este una dintre cele mai mici din UE şi din acest punct de vedere suntem cei mai competitivi din acest punct de vedere. (…). Ea va rămâne neschimbată pe perioada 2013-2016’, a declarat ministrul Chiţoiu, făcând referire la informaţia vehiculată recent în media privind discuţii pentru creşterea acesteia la 22% din 2014.

El a afirmat că în perioada guvernării Cabinetului Ponta 2 s-au luat, în principal, măsuri de natură financiară pentru stimularea mediului economic, legate de asigurarea din bugetul statului de împrumuturi din Trezorerie pentru decontarea fondurilor europene în avans. Acest lucru a avut un efect pozitiv, în acest an România reuşind să deblocheze toate programele operaţionale, inclusiv POS CCE, dar şi să atragă fonduri europene în valoare totală care acoperă întreaga perioadă 2007-2012.

‘Menţinem, în continuare, această măsură, alocăm, în continuare, împrumuturi din Trezoreria statului pentru a achita în avans atât partea de cofinanţare, cât şi decontările către mediul de afaceri şi instituţiile publice, inclusiv autorităţile publice locale, pentru că am considerat că este o măsură de a veni în sprijinul mediului economic şi, mai ales, a deblocării financiare care există în prezent, în România’, a spus ministrul Finanţelor.

Daniel Chiţoiu a amintit o recentă măsură luată de Executiv, în sensul garantării, în limita unui plafon de 2 miliarde de lei, 50% din valoarea creditelor luate sub formă de capital de lucru de către IMM-uri de la bănci, cu condiţia ca valoarea totală a creditului să nu depăşească 5 milioane de lei.

Vicepremierul a menţionat că Executivul a luat la începutul anului o serie de măsuri de natură fiscală, de introducere sau majorare de impozite, dar numai în ceea ce priveşte impozitarea resurselor sau a veniturilor suplimentare obţinute din liberalizarea preţului la gaze sau energie, ţinând cont şi de alinierea la calendarul asumat cu UE pentru accize.

El a mai evidenţiat că lipsa de lichiditate şi de finanţare este cea mai mare problemă a IMM-urilor, în momentul de faţă, iar mediul economic se confruntă cu o presiune fiscală din punct de vedere al nivelului impozitării, însă numai în ceea ce priveşte impozitarea forţei de muncă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis joi dimineaţă AGERPRES, vicepreşedintele PNL, Daniel Chiţoiu, a declarat că liberalii nu susţin şi nu vor susţine orice măsură de majorare a cotei unice. “La nivelul conducerii USL a avut loc o discuţie informală, în perspectiva construcţiei bugetului pe 2014, în ceea ce priveşte creşterea veniturilor. Măsurile invocate nu sunt cuprinse în prevederile programului de guvernare, iar PNL rămâne consecvent angajamentelor făcute prin acest document de bază al guvernului USL, aprobat de Parlamentul României. PNL nu susţine şi nu va susţine orice măsură de creştere a cotei unice de 16%”, se arată într-un comunicat de presă al PNL semnat de vicepremierul Daniel Chiţoiu.

Precizările PNL sunt făcute în contextul unor informaţii apărute în presă potrivit cărora cota unică ar urma să fie majorată de la 16% la 22% şi iar TVA ar fi redusă de la 24% la 22% .

comments

comments




Leave a Reply

avatar