full screen background image

Oferta publică pentru acţiunile Romgaz începe marţi

Romgaz     Oferta publică iniţială prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz începe marţi şi este planificată să se încheie pe 31 octombrie 2013.

Preţul orientativ de vânzare a fost stabilit între 24 şi 32 de lei pe acţiune, ceea ce reprezintă un interval de preţ între 7,38 şi 9,84 dolari SUA pentru un Certificat Global de Depozit (GDR), fiecare GDR reprezentând o acţiune.

Oferta publică iniţială include acţiuni şi Certificate Globale de Depozit pentru publicul din România şi acţiuni şi GDR-uri pentru investitorii instituţionali din afara României.

Ministerul Economiei oferă până la 57.813.360 de acţiuni reprezentând între 1,39 miliarde de lei şi 1,85 miliarde de lei (426,66 milioane de dolari SUA până la 568,88 milioane de dolari SUA), incluzând 13% fond de stabilizare.

Preţul indicativ implică o capitalizare de piaţă pentru companie între 9,25 şi 12,33 miliarde de lei ( între 2,84 şi 3,79 miliarde dolari SUA).

După ofertă, Ministerul Economiei va deţine cel puţin 70% din acţiunile companiei, iar Fondul Proprietatea îşi va menţine pachetul existent de 15% din acţiunile companiei, restul fiind reprezentat de acţiunile tranzacţionate liber pe piaţă.

Crearea Registrului Instituţional şi prezentarea ofertei către investitori (roadshow) încep luni şi sunt planificate să se încheie pe 31 octombrie. Oferta pentru investitorii mici începe din 22 octombrie şi este planificată să se încheie pe 31 octombrie.

Tranzacţiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul ‘SNGR’ şi tranzacţiile de acţiuni pe Bursa de la Bucureşti, sub simbolul ‘SNG’, sunt planificate să înceapă pe 12 noiembrie.

Goldman Sachs International şi Erste Group Bank acţionează în calitate de coordonatori globali comuni pentru ofertă. Banca Comercială Română şi SSIF Raiffeisen Capital & Investment SA au fost numiţi lead manageri pentru piaţa locală.

Romgaz este cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România şi, conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, a deţinut, în 2012, o cotă de 50,1% din producţia internă de gaze naturale şi a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ explorarea şi producţia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane şi producţia de electricitate. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

comments

comments




Leave a Reply

avatar