full screen background image

Au fost finalizate lucrările de reabilitare a operei brâncuşiene “Poarta Sărutului”

POARTA SARUTULUI     Lucrările de reabilitare a operei brâncuşiene “Poarta Sărutului” au fost finalizate, iar recepţia tehnică va avea loc joi, a declarat marţi, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Iulia Vână.

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) a alocat aproximativ 370.000 de lei pentru realizarea proiectului de restaurare şi conservare a operei care face parte din Ansamblul Monumental “Calea Eroilor”.

Lucrările care au fost executate la “Poarta Sărutului” au inclus înlocuirea tablei de plumb existente, aplicarea unei izolaţii bituminoase, curăţarea pietrei, biocidare şi hidrofugare.

“S-au finalizat lucrările de restaurare şi joi, 24 octombrie, vom avea recepţia tehnică, care va avea loc în prezenţa reprezentanţilor de la INP şi a reprezentanţilor de la monumentele istorice, împreună cu reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu. Lucrările au durat aproximativ două luni. S-au efectuat o serie de operaţii pentru conservarea ‘Porţii Sărutului’, au fost efectuate recondiţionări ale tablei de plumb de deasupra monumentului, unde apăruse mici fisuri prin care apa se insera şi începuse să creeze eroziuni la nivelul materialului monumentului”, a precizat Iulia Vână.

Totodată, viceprimarul municipiului a menţionat că dosarul pentru introducerea operelor lui Constantin Brâncuşi în lista UNESCO a fost finalizat şi va ajunge la Târgu-Jiu săptămâna aceasta, urmând ca apoi să fie trimis la Paris, pentru evaluare.

Axa “Calea Eroilor”, care cuprinde “Masa Tăcerii”, “Poarta Sărutului” şi “Coloana Infinitului,” are o lungime de circa 1,8 kilometri. Aceasta a fost realizată în perioada 1937-1938, cu fonduri alocate de Liga Naţională a Femeilor Române din Gorj, condusă de Arethia Tătărescu, soţia primului-ministru liberal Gheorghe Tătărescu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar