full screen background image

Ariile protejate din Bucovina în secvenţe picturale

pietrele doamnei     29 de artişti voluntari, peste 200 de lucrări plastice şi fotografii şi o expoziţie care călătoreşte cu succes prin judeţ – iată bilanţul proiectului “Ariile protejate din Bucovina în secvenţe picturale”, proiect derulat de Fundaţia Speologică “Club Speo Bucovina” .

Proiectul, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, a urmărit  promovarea ariilor protejate naturale din Bucovina, printr-un instrument artistic şi educativ, accesibil comunităţilor şi turiştilor, instrument concretizat în expoziţia ECOTURSIM ART.

Deschisă iniţial pentru public la Suceava, la Galeriile Shopping City, în perioada 4 – 22 septembrie, secţiunea plastică a expoziţiei mai poate fi vizitată până pe 24 octombrie la Centrul pentru susţinerea tradiţiilor bucovinene din oraşul nostru.

Ecoturism Art a fost denumită şi concepută ca o călătorie în zone deosebite din judeţul nostru, declarate arii naturale protejate: Rezervatia Ponoare, Fâneţele Todirescu, Pietrele Doamnei, Peştera Liliecilor, Codrii Seculari Slătioara, Tinovul Poiana Stampei, Rezervaţia geologică “12 Apostoli” din Călimani.

O călătorie educativă, care să recomande vizitatorilor  nu atât ariile protejate  ca atracţii turistice, ci ca spaţii care cer o atitudine protectoare faţă de fiecare element al lor, indiferent de dimensiune, dar parte componentă  din acest angrenaj extraordinar care e natura.

Proiectul a avut  ca punct de plecare o serie de lectii despre natură parcurse de elevi ai Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu”, Şcolii Populare de Artă “Ion Irimescu”, alte şcoli din municipiu şi judeţ.

Partea savuroasă a cunoaşterii a avut loc în natură, atunci când artiştii voluntari selectaţi au explorat ariile protejate sub bagheta unor  profesionişti in biodiversitate.

Sprijinul tuturor partenerilor proiectului (Consiliul Judeţean Suceava, Administratia Parcului National Călimani, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava,  Directia Silvică Suceava), pentru ca aceste activităţi să se desfăşoare exact cum trebuie, a fost cât se poate de concret.

Rodul explorărilor în natură a fost asimilat în expoziţia ECOTURIST ART care a reunit 150 de fotografii şi 52 de lucrări plastice realizate în tehnici diferite.

Un rezultat remarcabil dacă avem în vedere că iniţial era prevăzut ca expoziţia să  conţină 40 de lucrări.

O contribuţie semnificativă le revine în acest sens Consiliului Judeţean Suceava şi Centrului Cultural Bucovina, care au susţinut financiar realizarea unui număr impresionant de  lucrări fotografice.

Fundaţia Speologică „Club Speo Bucovina” mulţumeşte pe această cale tuturor colaboratorilor din cadrul proiectului şi promite să revină cu noi iniţiative la fel de interesante pentru elevi, pentru şcoli, pentru comunitate.

comments

comments




Leave a Reply

avatar