full screen background image

PDL solicită demisia ministrului Mediului

rovana plumb     PDL solicită demisia ministrului Mediului, Rovana Plumb, pentru modul dezastruos în care gestionează problema gazelor de şist, a declarat vicepreşedintele democrat-liberal Sulfina Barbu, joi, într-o conferinţă de presă.

” PDL cere demisia ministrului Rovana Plumb pentru modul dezastruos în care gestionează problema gazelor şist. Observăm cu îngrijorare că de o perioadă bună de timp doamna Rovana Plumb a dispărut. Nu spune nicio vorbă despre Roşia Montană, nu spune nicio vorbă despre situaţia dramatică din Vaslui, de la Pungeşti. Aşa că este firesc să ne întrebăm: România mai are un ministru al Mediului? Mai este în Guvern doamna Plumb sau, poate, şi-a dat demisia? (…) Este răspunzătoare cu foarte multe răspunsuri faţă de situaţia îngrijorătoare de la Pungeşti, de la Siliştea”, a afirmat Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului.

Liderul democrat-liberal îi solicită ministrului Plumb să răspundă la mai multe întrebări despre gazele de şist: “În baza căror evaluări a dat avizul de mediu pentru explorarea gazelor de şist? De ce documentele necesare avizării nu sunt publice? Câte dezbateri publice a organizat înainte de a da avizul de mediu? De ce nu a anunţat public atunci când a eliberat avizul de mediu pentru explorarea gazelor de şist şi de ce nu a explicat ce condiţii s-au impus prin acesta? Să ne spună public de câte ori a discutat cu localnicii din acea zonă?”.

Sulfina Barbu a menţionat, totodată, că la nivelul Parlamentului European a fost votată modificarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, astfel încât “atât pentru explorare, cât şi pentru exploatarea gazelor de şist evaluarea impactului asupra mediului este obligatorie”.

“Autorităţile din România şi, în mod special, ministerul Mediului nu au făcut nimic în acest sens “, a adăugat ea.

Vicepreşedintele PDL a mai spus că Rovana Plumb este datoare să răspundă şi la o altă întrebare, şi anume ce a determinat USL să-şi schimbe radical poziţia vizavi de explorarea şi exploatarea gazelor de şist, în condiţiile în care “USL a dărâmat guvernul Mihai Răzvan Ungureanu sub pretextul că apără România de exploatarea gazelor de şist”.

“Nu a uitat nimeni lucrurile acestea, doar că nu înţelegem ce i-a determinat pe cei de la USL să-şi schimbe radical poziţia. De aceea îi atrag atenţia doamnei ministru că, de data aceasta, tăcerea nu mai este de aur. Ba, din contră, tăcerea naşte foarte multe suspiciuni. Pe cine protejează doamna ministru prin această tăcere? (…) Dacă va continua să tacă avem motive să credem că, la mijloc, este altceva decât interesul economic al României”, a declarat Sulfina Barbu.

Liderul democrat-liberal a făcut şi un apel public către premierul Victor Ponta, căruia i-a solicitat să meargă împreună cu miniştrii de resort în zona Pungeşti, ca să discute cu cetăţenii şi să le explice de ce este de acord cu explorarea gazelor de şist, de ce s-au dat aprobările în acest sens şi care sunt avantajele economice.

“Şi dacă este un impact nesemnificativ asupra mediului, trebuie să explice că are studii care demonstrează toate aceste lucruri. (…) Din păcate, USL rămâne în cheia care l-a consacrat. Toate proiectele importante sunt începute prost, sunt începute cu stângul, şi amintesc Oltchim, CFR Marfă, Roşia Montană şi acum gazele de şist. (…) PDL somează Guvernul Ponta să nu mai ia toate deciziile la secret ,pentru că asta se întâmplă acum şi aceste decizii se iau în totală desconsiderare faţă de cetăţenii pe care pretind cei de la USL că îi reprezintă”, a mai declarat vicepreşedintele PDL.

Întrebată care este opinia PDL în privinţa explorării şi exploatării gazelor de şist, Sulfina Barbu a declarat că democrat-liberalii nu se opun exploatării resurselor României, dar că acest lucru trebuie făcut în concordanţă cu studii care să demonstreze un impact minim asupra mediului înconjurător.

comments

comments




Leave a Reply

avatar