full screen background image

Românii refuză vaccinul antigripal

vaccin antigripal    Românii refuză să se vaccineze împotriva gripei. Anul trecut, doar 4 la sută din populaţie s-a vaccinat, iar numărul celor care se imunitează scade de la un sezon la altul. Asta în ciuda faptului că tratamentele pentru vindecare pot costa chiar şi 10.000 de euro.

Tendinţa de creştere a infecţiilor respiratorii, în această perioadă, presupune de la simple viroze, la complicaţiile pe care le dau virsurile de sezon – adică penumonii pentru care pacienţii au nevoie de internare. În ultima săptămână, numărul îmbolnăvirilor a crescut cu 30 la sută faţă de aceeaşi săptămână a anului trecut.

„Au fost mai multe infecţii respiratorii acute, foarte posibil si din cauza variaţiilor de temperatură, fig, clad, frig cald”, a explicat dr. Adriana Pistol, şeful Centrului pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile.

În mod normal, în această perioadă, ar trebui să înceapă vaccinarea antigripală dar Ministerul Sănătăţii nu a cumpărat încă cele un milion de doze de ser antigripal. Medicii atrag atenţia că este mai ieftin să previi decât să tratezi. Tratamentul pentru o gripă care a dus la complicaţii poate costa chiar şi 10.000 de euro.

„Numai 1.500 – 2.000 de euro pe zi ventilaţia mecanică, plus medicaţie, deci ajungem undeva la 8, 10 mii de euro toată spitalizarea”, a afirmat conf. dr. Monica Luminos, medic la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.

Un vaccin costă în medie, 5 euro, de trei ori mai puţin decât ar plăti un bolnav de gripă fără complicaţii într-o săptămână, pentru medicamentele necesare. Totuşi, tot mai multă lume refuză vaccinarea.

„Acesta este din păcate o problemă mai complexă pentru că apare ca urmare a unei informări incorecte, discutabile care apare datorita faptului că acum toata lumea are acces la internet, toata lumea are acces la surse de informare neautorizate”, a spus dr. Valeria Herdea, medic de familie.

Anul trecut, rata de imunizare antigripală în România a fost de doar 4 la sută.

În sezonul gripal 2012 – 2013, gripa a provocat în România, 28 de decese. În lume, 500 de mii de oameni mor în fiecare an, din cauza acestei boli.

comments

comments




Leave a Reply

avatar