full screen background image

Iulian Buga, ambasadorul României în SUA

sua     Președintele Traian Băsescu a semnat astăzi decretul privind acreditarea lui Iulian Buga în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii, informează președinția.

Decretul este semnat cu câteva zile înainte de vizita premierului Victor Ponta în SUA.

Luna trecută, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, prezent la reuniunea ONU de la New York, declara că secretarul american de stat, John Kerry, şi-a dat acordul pentru numirea lui Iulian Buga.

Emil Hurezeanu comentase în urmă cu câteva zile, la Digi24, că vizita pe care premierul Victor Ponta urmează să o facă la sfârșitul lunii octombrie în SUA stă sub semnul incertitudinii, întrucât Traian Băsescu nu a semnat decretul de numire a ambasadorului român la Washington, Iulian Buga. Declarația lui Emil Hurezeanu fusese făcută în plin scandal Ponta-Băsescu pe tema revocării procurorului Lucian Papici. Ulterior, după numirea a doi procurori agreați de ambele părți, jurnalistul aprecia că „s-a debliocat și vizita lui Victor Ponta în SUA”.

Diplomat de carieră, Iulian Buga a fost ambasador al României în Irlanda şi Olanda şi consul general al României la Los Angeles.

El a mai fost propus în anul 2007 pentru ocuparea postului de ambasador la Washington de fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, însă preşedintele Traian Băsescu nu a acceptat, la acel moment, nominalizarea sa.

Postul de ambasador al României în Statele Unite a rămas vacant din 21 mai, când şeful statului a semnat decretul de rechemare din funcţie pentru ambasadorul Adrian-Cosmin Vieriţa.

La audierile din comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului, Iulian Buga primise aviz favorabil cu unanimitate de voturi.

comments

comments




Leave a Reply

avatar