full screen background image

Fermierii români vor primi 61 de euro pe hectar, începând de miercuri

ferma     Fermierii români vor primi, începând de miercuri, avansul de 50% din plăţile pe suprafaţă, respectiv 61 de euro pe hectar, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

,,Încercăm să plătim fermierilor, în cel mult 2-3 săptămâni, circa 600 de milioane de euro, ceea ce reprezintă avansul de 50% din plăţile pe suprafaţă, respectiv 61 de euro pe hectar, astfel încât aceşti bani să se întoarcă cat mai rapid de la Bruxelles. Diferenţa până la 160 de euro pe hectar o vom plăti după 1 decembrie şi sper că până în martie vom reuşi să finalizăm integral plăţile pe suprafaţă”, a spus Constantin.

Pentru schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) aferentă anului 2013, suma alocată României din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA) este 1,403 miliarde de euro, iar cuantumul maxim al plăţilor este de 139,17 euro /hectar. La această sumă, Guvernul a mai aprobat încă o plată suplimentară de 21 de euro pe hectar din bugetul naţional, ceea ce ridică subvenţia pe suprafaţă la 160 de euro pe hectar.

De asemenea, ministrul a precizat că este pentru prima dată când Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) plăteşte avansul pentru Axa 2, respectiv pentru măsurile de agromediu, până în prezent fiind efectuate plăţi de 275 de milioane de euro.

În cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă SAPS 2013 au fost depuse un număr de 1.037.427 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 9,8 milioane hectare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar