full screen background image

Analizarea apei din fântânile de la țară a fost sistată

fantana     Programul prin care medicii de familie obţineau fonduri pentru analizarea apei din fântânile de la ţară a fost sistat. Până acum, analizele, care costau 230 de lei fiecare, erau decontate dintr-un fond special al Ministerului Sănătăţii, dar finanțarea a fost oprită.

Cei mai supăraţi de tăierea fondurilor sunt medicii de familie din mediul rural, acolo unde majoritatea localnicilor folosesc apa din fantanile costruite in propriile curți. De exemplu, în județul Covasna, mai ales în satele din jurul orașului Târgu Secuiesc, apa din fântâni conține mari cantități de nitriți și nitrați, substanţe ce-i pot afecta mai ales pe sugari.

Părinții sunt sfătuiți să prepare laptele praf cu apă plată din comerț, dacă nu au certitudinea că apa din fântâni e potabilă. Medicii spun ca singura apă din mediul rural care ar fi potabilă este cea de izvor, dar și aceasta ar trebui analizată periodic.

Prezenţa peste limitele admise a nitraţilor în apa de băut duce la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.

În România, peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi.

comments

comments




Leave a Reply

avatar