full screen background image

Campanie împotriva cancerului la sân

cancersan    Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer desfăşoară în luna octombrie campania de informare despre cancerul de sân “Nu am făcut destul”, cu mesajul “Acum este rândul tău să ai grijă de mama ta!”, cea de-a treia ediţie la nivel naţional pe această temă fiind lansată joi.

Campania marchează astfel Ziua mondială de luptă împotriva cancerului la sân (1 octombrie) şi are loc în condiţiile în care, potrivit statisticilor oficiale, există în medie 1,4 noi cazuri de cancer mamar anual la nivel mondial, din care în România 8.000 de cazuri.

Specialiştii spun că poate fi vorba de vindecare dacă cea mai frecventă formă de neoplasm – cancerul la sân – este prevenită din timp, mai ales la femeile de peste 45 de ani, la care schimbările hormonale sunt mai complexe.

Preşedintele FABC, Cezar Irimia, afirmă că accesul la tratamente în România este anevoios şi, mai mult, nu există încă un program naţional de screening pentru depistarea la timp a cancerului mamar.

Potrivit acestuia, în România cazurile de astfel de cancer se cifrează la 8.000 pe an şi, din păcate, aproximativ 3.100 de persoane se pierd din rândurile celor nou diagnosticate.

“Cancerul la sân este mai frecvent în rândul doamnelor de peste 45 de ani din cauza schimbărilor prin care trece o femeie. (…) Cea mai eficientă metodă de stopare a acestei maladii este prevenţia şi tratarea în stadiu incipient – nu este descoperit, nu avem un program naţional de screening (n.r. – pentru prevenţie), nu avem radioterapie, avem numai promisiuni”, a susţinut Cezar Irimia într-o conferinţă de presă susţinută cu prilejul lansării campaniei.

El a subliniat importanţa existenţei obiceiului prezentării la doctor şi la analize la timp, dar şi de a le repeta, adăugând că persoanele care află informaţii despre această maladie trebuie să le transmită mai departe. “Mesajul din acest an este ‘Acum e rândul tău să ai grijă de mama ta!’, fă-i cadou o mamografie şi tu nu vei câştiga nimic în afară de liniştea şi dragostea ei, de care oricum ai parte de când te ştii”, a spus Irimia.

Dr. Ştefan Curescu, medic primar oncologie la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, a subliniat că există în prezent o epocă a terapiilor personalizate şi cancerul trebuie cunoscut până în cele mai intime mecanisme genetice, pentru că astfel va putea exista un tratament concordant cu aceste mecanisme iar concordanţa va asigura un succes total diferit faţă de tratamentele clasice, care nu ţineau seama de această biologie a tumorii.

În acest moment, a subliniat dr. Curescu, există în tratament 1.200 de femei în România.

El a dorit să transmită că nu mai există liste de aşteptare pentru acest tip de pacient, acesta fiind un efort la care asociaţiile de pacienţi au contribuit.

“Fiecare pacientă din România poate fi testată gratuit şi dacă este pozitivă – indiferent dacă este o formă incipientă sau avansată a bolii – beneficiază de gratuitate. Nu mai există listă de aşteptare pentru tratamentul ţintit în această situaţie. Detectarea precoce a neoplasmului mamar creşte şansele de reuşită a tratamentului”, a evidenţiat dr. Ştefan Curescu, adăugând că acest tip de cancer a luat amploare în ultimii ani în rândurile tinerelor.

“Ambasadorii” din acest an ai campaniei împotriva cancerului mamar sunt Eduard Mihai Andreianu, alias CRBL, precum şi actorii Dan Bordeianu şi Toma Cuzin, care au dorit să transmită un mesaj, cu prilejul lansării acesteia, alături de mamele lor.

“Prevenţia este extrem de importantă. În 1996, tatăl meu s-a îmbolnăvit de cancer la plămâni, când am aflat, era tardiv. (…) Noi, bărbaţii, ce avem mai minunat decât mamele noastre? Ar fi cazul să avem şi noi grijă de ele. Nu am cum să măresc importanţa acestei informaţii. Cancerul funcţionează destul de brutal şi violent, dacă nu apuci din timp să-l tratezi, nu ai foarte multe şanse”, a afirmat Dan Bordeianu.

Cei care doresc informaţii din cadrul campaniei lansate joi pot accesa site-urile www.invingecancerul.ro. www.fabc.ro, pagina de facebook al FABC, dar se pot informa şi din reclamele afişate public. Mesajul campaniei va fi transmis în Bucureşti, în această perioadă, şi prin intermediul a 500 de autobuze ale RATB.

comments

comments




Leave a Reply

avatar