full screen background image

Ordonanţa de modificare a Codului Rutier, pe masa Guvernului

Politia rutiera     După săptămâni întregi de discuţii, ordonanţa de modificare a Codului Rutier ajunge din nou pe masa Guvernului. USL a ajuns la un acord în ceea ce priveşte modificările aduse noului cod rutier: amenzi usturătoare pentru şoferii care încalcă legea, introducerea pragului de alcoolmie şi suspendarea permisului pentru rău-platnici.

Săptămâna trecută, ordonanţa a fost amânată pentru că premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne Radu Stroe să introducă câteva modificări.

O primă modificare vizează dreptul de a conduce al celor care au comis accidente rutiere grave sau au încălcat serios legislaţia rutieră.

Şoferii care provoacă accidente cu victimă ar putea să nu mai poată conduce în baza dovezii de la procuror.

Astfel, nu va mai fi aşteptată decizia instanţei privind vinovăţia sau nevinovăţia acelei persoane pentru ca permisul să fie suspendat. O astfel de decizie va putea fi luată de magistraţi chiar în timpul derulării procesului.

“Doar în situaţiile în care procurorul şi judecătorul decid că acea persoană nu reprezintă un pericol de drumurile publice se mai poate prelungi permisul de conducere”, a declarat Victor Ponta.

Permisul de conducerere va fi suspendat dacă amenzile nu sunt plătite în 30 de zile.

În al doilea rând, au fost modificate procedurile care-i vizau pe cei ce nu-şi plăteau amenzile primite ca urmare a încălcării legislaţiei rutiere. Deşi teoretic era posibilă suspendarea permisului de conducere dacă amenda nu era plătită în 30 de zile, practic acest lucru era greu de pus în practică deoare poliţia rutieră nu avea un acces rapid la baza de date cu cei care şi-au plătit amenzile. Împreună cu Ministerul de Finanţe s-a decis înfiinţarea unui cont unic în care toţi contravenienţii îşi vor plăti amenda, iar accesul poliţiştilor la acest cont va fi unul foarte rapid.

Introducerea pragului de alcoolemie la 0,2 / Coborârea limitei de alcoolemie pentru care se face dosar penal de la 0,8 la 0,5.

De asemenea, au apărut modificări în ce priveşte sancţionarea consumului de alcool la volan. De acum înainte şoferii vor putea consuma un pahar de bere sau vin înainte să urce la volan, deoarece o alcoolemie de până 0,2 g/l nu va fi sancţionată. Între 0,2 şi 0,5 g/l, va fi socotită drept contravenţie, iar peste 0,5g/l va intra sub incidenţa legii penale.

comments

comments




Leave a Reply

avatar